Prve ugovore o radu potpisali mladi doktorandi

U Domu Narodne skupštine Republike Srbije danas je održana svečanost povodom uključivanja 1.000 mladih doktoranada u naučno-istraživačke projekte na institutima i fakultetima u Srbiji, pri čemu je 50 budućih doktoranada elektronski potpisalo svoje prve ugovore o radu.

Svečana ceremonija elektronskog potpisivanja ugovora održana je u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, 30 direktora instituta i dekana fakulteta, kao i 200 doktoranada koji su ranije ove godine potpisali ugovore o radu.

Brnabić je u obraćanju doktorandima i gostima istakla da je na početku svog mandata, upravo sa ovog mesta, javno obećala da će država Srbija mnogo više ulagati u obrazovanje i nauku, kao prioritete Vlade Srbije. Danas, ovde pred vama mogu smelo da kažem da je ovo samo početak.

Ona je, čestitajući doktorandima na početku naučne karijere, naglasila da su mladi naučnici motor razvoja nove i moderne Srbije i da je vreme da dobiju zasluženo poštovanje i društveno priznanje.

Vaša uloga je ogromna jer je Srbiji neophodno novo znanje za novo doba. Vi ste elita Srbije u najboljem smislu te reči, podvukla je premijerka i dodala da su znanje, kreativnost i ideje vrednosti koje su nam potrebne i da su naša šansa da zajedno stvaramo bolju budućnost.

Na inicijativu predsednice Vlade, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je početkom marta, prvi put posle osam godina, poziv za prijem većeg broja mladih doktoranada na naučne projekte.

Poziv je bio otvoren za 1.000 najboljih doktoranada koji su redovni studenti i državljani Srbije, mlađi od 30 godina i sa kumulativnim prosekom sa osnovnih i master studija iznad 9.0. Više od 650 mladih naučnika potpisalo je do sada ugovore sa institutima i fakultetima.

Pedeset doktoranada koji su danas potpisali ugovore o radu, to su uradili elektronski, uz pomoć kvalifikovanih elektronskih sertifikata. Time je svečanost potpisivanja ugovora, objedinila obrazovanje, nauku i digitalizaciju, kao prioritete Vlade Srbije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*