Prvi bankomat za kupovinu zlata na svetu u Indiji

(Printskrin )

Na bankomatu se do sad podizao samo novac, od sad će stanovnici u indijskom gradu Hajderabadu (država Telengan) moći na bankomatu da kupuju zlatnike novcem sa kreditnih ili debitnih plastičnih kartica. Ovo je prva takva mašina koja radi u realnom vremenu, ne samo u Indiji, već i u svetu.

Uređaj je proizvela privatna indijska kompanija Goldsikka Pvt Ltd, koja je razvila inovativnu tehnologiju za prodaju zlata preko ovog uređaja. Bankomat sadrži pet kilograma 24-karatnih zlatnika i pruža mogućnost za kupovinu u osam opcija – od 0,5 grama do 100 grama. Važna karakteristika bankomata je da se cena zlata na njegovom ekranu ažurira u realnom vremenu u skladu sa promenama cena ovog plemenitog metala na Londonskoj berzi.

Bankomat ima pouzdan sistem zaštite od hakovanja. Opremljen je ugrađenom video kamerom, zvučnim alarmom i ima liniju komunikacije sa policijom.

Prema rečima predstavnika Goldsike, uređaj svima pruža zgodnu priliku da ulažu u zlato, izbegavajući finansijske gubitke, bez potrebe da posećuju banke ili prodavnice nakita.

Prvog dana rada inovativni bankomat koristilo je 20 kupaca.

Svečano puštanje u rad prvog Golden bankomata bilo je petog decembra, a u planu je da se instalira 3.000 „zlatomata” u Indiji i da se sa ovim proizvodom izađe na globalno tržište.

Image

TVITER

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*