Prvi put planirana blokada autoputa kod Novog Sada, evo gde će još biti protesti protiv Rio Tinta

Protesti u svim mestima počinju u 13 časova, a najavljena je i blokada autoputa u Beogradu, nedaleko od Sava centra.
U Vrbasu se blokira put Vrbas – Kula i okupljanje je kod Vitala, Čačani dolaze do Preljine, a tu bi trebalo da dođu i stanovnici drugih obližnjih gradova i naselja poput Kraljeva i drugih.
Najavljena je i blokada puta Požega – Kosjerić kod „Peska“, u Loznici na izlazu sa Šepačkog puta na zaobilazni put, a takođe najavljena su okupljanja kod Šapca, Topole, Valjeva, Nove Varoši, a očekuje se da danas i sutra ekološke organizacije na društvenim mrežama najave na kojim će još lokacijama biti blokade.
Zlatko Kokanović iz Udruženja Ne davimo jadar za Novu je potvrdio da se organizuju blokade na više mesta, a još uvek postoji mogućnost da se prijave i organizuju protesti i na nekim drugim lokacijama. Mejl na koji se mogu prijaviti lokacije je: znamodanedamo@gmail.com.
Oglasio se i Pokret Ekološki ustanak koji je upozorio da će organizovati „duže i brojnije“ blokade puteva i „radikalizovati“ proteste širom zemlje ukoliko Vlada danas (petak) ne objavi „sva dokumenta potpisana sa kompanijom Rio Tinto i njenim zavisnim privrednim društvima u Srbiji“.
Ponovo su zatražili i poništavanje uredbe Vlade o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za projekat Jadar koji, kako su naveli, omogućava kompaniji Rio Tinto da dobije građevinsku dozvolu.
Ne zanimaju nas više nikakva opravdanja i spinovi predstavnika režima. Projekat Jadar mora stati odmah. Ako predsednica Vlade Ana Brnabić to ne uradi, u subotu će biti organizovane duže i brojnije blokade puteva, ali se planira i dalja radikalizacija protesta„, naveli su iz Ekološkog ustanka.
Oni su potvrdili već neke od pomenutih lokacija za blokade, dok će ostala mesta biti naknadno saopštena.
U Novom Sadu je planirana blokada autoputa Beograd – Subotica, što nije nikada rađeno do sada na bilo kom protestu, a prethodnih nedalja blokirani su bili mostovi i druge raskrsnice u samoj vojvođanskoj prestonici.
Okupljanje protestanata u Novom Sadu je od 12:30 časova kod parkinga Mega Rode, koja je neposredno uz autoput.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*