Puna podrška EU jačanju zaštite prava radnika u Srbiji

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević poručila je danas da će se dosladno zalagati za to da poslodavci i zaposleni, uz podršku države, sprovode sve preventivne mere zaštite zdravlja na radu i tako unaprede ukupno stanje bezbednosti i zdravlja na radu.

Kisić Tepavčević je na završnoj konferenciji tvining projekta „Podrška i unapređenje zdravlja na radu i inspekcije rada u Republici Srbiji“ navela da je sistem bezbednosti i zdravlja na radu u savremenim uslovima orijentisan ka stalnom poboljšavanju bezbednih i zdravih uslova rada, kroz smanjenje rizika na radu na najmanju moguću meru.

Ona je dodala da se teži ka socijalno-ekonomskom motivisanju svih učesnika u procesima rada, tako da sve veći broj privrednih subjekata aktivno upravlja bezbednošću i zdravljem na radu kako bi se unapredilo stanje u ovoj oblasti.

Upravo je to jedan od prioriteta Ministarstva, budući da bezbednost i zdravlje na radu doprinose efikasnijem poslovanju, povećanju produktivnosti i unapređenju kulture rada, naglasila je ministarka.

Kisić Tepavčević je objasnila da su aktivnosti Ministarstva u ovoj oblasti bile usmerene na usklađivanje zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i modernizaciju rada Inspektorata za rad.

Ona je napomenula da je u izradi nacrt zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, i ocenila da će bolja zakonska rešenja omogućiti stvaranje uslova za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu, koja će obezbediti produktivniji rad zaposlenih, podstaći ekonomski rast, zapošljavanje i poboljšanje funkcionisanja tržišta rada, što će pozitivno uticati na privredu.

Prema njenim rečima, u proteklom periodu urađeno je mnogo na modernizovanju rada Inspektorata za rad, a o tome najbolje svedoče rezultati, prema kojima je u 2020. godini zabeležen manji broj povreda na radu nego u 2019. godini.

Zahvaljujući projektu „Podrška i unapređenje zdravlja na radu i inspekcije rada u Republici Srbiji“, kako je predočila, Inspektorat za rad formirao je pilot učionicu, gde je inspektorima rada omogućeno da steknu, razvijaju i obnavljaju znanja i veštine.

Ministarka je iskazala zahvalnost partnerima iz Evropske unije, Republici Slovačkoj i Republici Češkoj, na pomoći da se projekat uspešno sprovede, sa ciljem unapređenja bezbednosti i zdravlja na radu.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar istakla je da je ulaganje u kapacitete Inspektorata za rad i unapređenje zakonskog okvira prioritet koji je EU sa ponosom podržala, naglasivši da će Unija nastaviti da pruža punu podršku Srbiji u jačanju zaštite prava radnika.

Vršilac dužnosti Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Radojičić ocenila je da je pomenutim projektom, čije su sve aktivnosti uspešno sprovedene, postavljen čvrst temelj za dalja poboljšanja bezbednosti i zdravlja na radu.

Prema njenim rečima, uz pomoć projekta uspešno je razvijen i implementiran Registar bezbednosti i zdravlja na radu.

Na završnoj konferenciji govorili su ambasadori Slovačke i Češke u Srbiji – Fedor Rosoha i Tomaš Kuhta, koji su pružili podršku sprovođenju projekta.

Puna podrška EU jačanju zaštite prava radnika u Srbiji

Autor: Jelena Ašćerić

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*