Punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa novim šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom.

Punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije

Brnabić je poželela dobrodošlicu novom ambasadoru EU, istakavši da predstoji mnogo zajedničkog rada na ostvarenju postavljenih ciljeva i da je u potpunosti otvorena za sve predloge i sugestije kako bi se na što efikasniji način dostigli razultati.

Na sastanku se razgovaralo o reformama koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava i zelene agende, kao i o rezultatima reformi koje Vlada sprovodi na ekonomskom planu. Tema razgovora bila je takođe i imunizacija i borba protiv COVID-19.

Premijerka je istakla da je punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije, i istovremeno pozdravila usvajanje Ekonomskog i investicionog plana EU, kao i predlog za uvećanje finansijskih sredstva u okviru IPA fondova.

Ona je takođe naglasila da Srbija radi na tome da, u skladu sa postignutim napretkom, tokom slovenačkog predsedavanja EU, otvori dva klastera.

U razgovoru sa novim ambasadorom EU u Srbiji, Brnabić je naglasila da Srbija borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije vodi na transparentan način.

Prema njenim rečima, jačanje ekonomije ostaje jedan od najvažnijih ciljeva Vlade, a postavljeni prioritet za narednu godinu je zapošljavanje mladih, posebno onih kojima bi to bilo prvo zaposlenje.

Ambasador Žiofre čestitao je na postignutim ekonomskim i privrednim rezultatima, i naglasio da se raduje zajedničkom radu sa Vladom Srbije na sprovođenju prioriteta zemlje kako bi se ubrzao put Srbije ka evropskim integracijama, posebno u domenu vladavine prava, zaštite životne sredine, digitalne agende i povezivanja, kao i na pronalaženju najefikasnijeg puta za njihovo ostvarenje.

Brnabić i Žiofre rezgovarali su i o slobodi medija, odnosu  prema civilnom društvu i međupartijskom dijalogu predstavnika vlasti i opozicije, uz posredovanje poslanika Evopskog parlameta.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*