Putujem ako znam šta me čeka na destinaciji

Svetska turistička organizacija i Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj pokrenule aplikaciju za praćenje svih informacija o kovidu širom sveta, navodi Politika.

(EPA-EFE/Cati Cladera)

Svaka treća zemlja na svetu je danas zatvorena za turiste, a u onima koje su otvorene za međunarodna putovanja uslovi ulaska i boravka stranih državljana se neprekidno menjaju. Sve to, uz pandemiju koja i dalje nije pod kontrolom, zdravstvene protokole i sve druge rizike, utiče na ljude koji se ustručavaju da opet počnu da putuju.

Svetski turizam je u prošloj godini izgubio 1.300 milijardi dolara, a broj putnika je smanjen za 74 odsto u odnosu na 2019. Čak milijardu dolazaka manje zabeleženo je u tom periodu što je prema svim dosadašnjim istraživanjima neslavan rekord. Kada se tome doda i podatak da je kriza ugrozila između 100 i 120 miliona radnih mesta u turizmu, od čega je većina u malim i srednjim preduzećima, jasno je zašto je prioritet svetskog turizma da se što pre pokrene.

Predstavnici Svetske turističke organizacije (UNVTO) i Međunarodne asocijacije vazdušnog saobraćaja (IATA) saopštili su da pokreću aplikaciju za praćenje svih informacija na destinacijama. Ovaj elektronski informator je još u pripremi, ali kako je navedeno kada bude pokrenut računa se da će mnogo pomoći u jačanju poverenja putnika i ubrzanju oporavka turističkog sektora.

Pošto je već do sada jasno da većinu građana brine to šta protokol u zemljama u koje putuju može da ih iznenadi ili poremeti njihove planove, ovaj sistem je napravljen tako da im unapred pruži sve informacije bitne za njihov odlazak i boravak u drugoj zemlji. To znači čak i ako bi se okolnosti na nekoj destinaciji promenile, ovaj sajt bi im pružao ažurirane podatke o svim izmenama koje se odnose na epidemiju.

To podrazumeva i saznanja o epidemiološkoj situaciji – broju zaraženih i vakcinisanih, kao i sve propise o vazdušnom saobraćaju uključujući i zahteve za testiranje ili karantin.

– Ova aplikacija obaveštavaće putnike o svim opštim zdravstvenim i bezbednosnim zahtevima kao što su upotreba maski, tranzit kroz zemlju, policijski čas ili propisi u vezi sa restoranima ili drugim sadržajima koje su obezbedile nacionalne turističke organizacije. Sve što jednom turisti na putovanju može zatrebati biće na jednom mestu, navodi se u saopštenju Svetske turističke organizacije.

Ova aplikacija je bitna i za sve države kojima se takođe stavlja na raspolaganje kako bi i one mogle da prate postojeća ograničenja i donose odluke u skladu sa tim.

– Vlade mogu da koriste ovaj informator za objavljivanje putnih informacija o kovidu što će putnicima značiti i u smislu poverenja da mogu da budu sigurni da imaju tačne podatke i da ne očekuju iznenađenja. Takođe ovo će biti važno i za sve turističke organizacije i agencije koje, kada se granice otvore, uz prodate aranžmane mogu da putnicima pruže i ažurirana saznanja o svim detaljima koji ih očekuju kada stignu na destinaciju, navode u UNVTO.

Za sada je okvir ovog elektronskog informatora, dodaju, završen i dostupne su najnovije informacije o propisima i avio-putovanjima. Podaci o odredištima se polako unose i ažuriraju na bazi službenih i pouzdanih izvora u zavisnosti od toga kako se situacija sa koronom razvija.

Prema rečima generalnog sekretara UNVTO-a Zuraba Pololikašvilija, posle godinu dana od kada je zaustavljena sloboda putovanja, turistima nedostaje poverenja i smelosti da ponovo krenu.

– Čim se situacija malo smiri i poverenje povrati, a granice otvore, ljudi će spontano krenuti na putovanja. I biće im potrebne tačne informacije kako bi se osećali bezbedno. Uz podršku nacionalnih turističkih organizacija, UNVTO-a i IATA, ova aplikacija će pomoći u planiranju tih putovanja – izjavio je Vili Volš, generalni direktor IATA.

Postepena vakcinacija protiv korona virusa, kako se očekuje, najvažniji je put vraćanju poverenja, jer ona može da dovede i do ublažavanja restrikcija. Svetski turistički stručnjaci prognoziraju da je kriza i dalje daleko od kraja, kao i da turizam posle pandemije neće biti isti. Poslednja anketa o očekivanjima oporavka turizma u ovoj godini pokazala je da polovina ispitanika, 45 odsto, očekuje bolje izglede za turizam u 2021. u odnosu na prošlu godinu, dok 25 odsto smatra da će biti slično, a 30 odsto da će se rezultati pogoršati 2021. godine.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*