Radnici blokirali fabriku u Kuršumliji

Čeka se Inspekcija rada

Kuršumlija – Desetak radnika kuršumlijske fabrike „Vud fil” već nekoliko dana blokira ulaz proizvodne hale i ne žele da nastave proizvodnju dok im se ne isplate četiri zaostale plate, rad vikendom i godišnji odmor. O tome je usmeno obaveštena Inspekcija rada, dok rukovodstvo izraelske fabrike koja se bavi preradom drveta tvrdi da je proizvodnja obustavljena još od 23. jula i da se niko od radnika od tada nije pojavio na svom radnom mestu. Kažu da većina radnika nema produžen ugovor na određeno i da će im za koji dan biti ponuđen otkaz i sporazumno rešenje uz dve plate, u suprotnom će preko advokata i suda tražiti rešenje, piše Politika.

Radnici su o svom problemu usmeno obavestili Inspekciju rada koja će narednih dana izaći na teren, sumnjaju da njihov poslodavac i vlasnik firme pokušava da izmesti proizvodnju iz Kuršumlije, te da su zbog toga blokirali ulaz u fabriku i onemogućili da kamion izveze iz kruga određenu količinu robe.

Ističu i da im iz firme prete tužbama i da na taj način žele da ih zastraše i da odustanu od svojih zahteva.

‒ Većina je dobila rešenje o otkazu i to retroaktivno, zaključno sa julom ove godine. Prete nam tužbama ukoliko ne potpišemo to rešenje i pored činjenice da se mi i danas vodimo kao zaposleni. Tražimo da nam se isplati sve što nam duguju, uključujući i neiskorišćene odmore i radne dane tokom vikenda ‒ tvrde radnici.

Sa druge strane, vlasnik firme iz Izraela Ran Aviad tvrdi da je on spreman da im isplati dve zaostale plate i sve ostale dažbine po zakonu, ali da ne želi da plati njihov nerad, odnosno sporna dva meseca tokom kojih radnici nisu ni dolazili na posao.

Pojašnjava da su samo tri radnika u stalnom random odnosu, a da ostali nemaju produžen ugovor na određeno, te da nisu odjavljeni sa osiguranja samo zato što je u tom period imao smrtni slučaj u porodici i da je bio van Srbije.

‒ Mi smo tolerisali nerad tih ljudi, ali je ovo što sada rade kap koja je prelila čašu. Zbog njihove blokade već su napravljeni milionski gubici firmi, pre nekoliko dana nisu dozvolili da kamion izveze robu iz fabrike. Ja sam tu uložio preko 10 miliona evra svojih para, ugradio 40 najsavremenijih mašina, uskoro otvaram još jednu fabriku u Srbiji. Ne samo da ne želim da zatvorim ovde proizvodnju već želim i da je proširim jer nam uskoro stiže najnovija mašina iz Kine – kaže Ran Aviad, vlasnik „Vud fila”.

Dodaje da će radnicima i pored svega ponuditi mirno rešenje spora, ali da će ukoliko ne pristanu slučaj rešavati nadležne sudske institucije.

Vlasnik izraelske fabrike demantuje priču radnika da je uzeo bilo kakav novac od države za njihovo upošljavanje i pored činjenice da su mu obećane subvencije od 10.000 evra po svakom zaposlenom.

‒ Za taj novac sam trebao da ispunim i određene obaveze prema državi, što ja nisam prihvatio. Uložio sam svoj novac od preko 10 miliona evra za kupovinu novih mašina. Odgovorno tvrdim da nijedan evro nisam dobio, osim nekoliko radnika koje sam zaposlio sa evidencije NSZ i tu dobio neke sitne i beznačajne povlastice. Čak nisam želeo da mi se isplati ni kovid dodatak koji je Srbija isplaćivala kao pomoć privredi u vreme pandemije virusa korona – naglašava Aviad.

On kaže da će svoj kapital zaštiti svim pravnim sredstvima države Srbije, da će nastaviti da ulaže u fabriku u Kuršumliji i da će zapošljavati ljude koji su odgovorni i koji žele da rade za platu od 40 do 65 hiljada dinara koliko su dobijali radnici ove fabrike.

Ukradena mašina iz fabričke hale

Iako je trenutno na službenom putu u Italiji, Aviad kaže da mu je javljeno da je iz fabričkog pogona nestala mašina za zavarivanje čija je vrednost par hiljada evra.

‒ Upravo pregledamo snimke kamere da vidimo ko je ulazio u proizvodni pogon. Slučaj ćemo prijaviti policiji, sumnjamo da je to uradio neko ko je znao gde se nalazi ta mašina i ciljano je ukrao – dodaje vlasnik firme.

Fabrika „Vud fil” je prva strana investicija u Kuršumliji, a za nju se čulo prvi put 2018. godine kada je tadašnji potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković na televiziji sa nacionalnom frekvencijom rekao kako je u Kuršumliji otvorena izraelska fabrika.

Međutim, firma je skoro godinu dana nakon toga otvorena i u početku je radilo oko 40-ak radnika, a prvobitno je planirano da se zaposli oko 200 ljudi, navodi Politika.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*