Rampa na uvoz polovnjaka starijih od 10 godina?

RTV (Aleksandar Kurbalija)
BEOGRAD –

Za manje od četiri godine Srbija je uvezla više od 500.000 polovnih vozila i platila ih najmanje milijardu evra, pišu „Novosti“ ističući da je vozni park u našoj zemlji u proseku stariji od 17 godina.

Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se razmatra zabrana uvoza vozila evro3, list navodi da su tipovi automobila sa ovim standardom motora počeli da se proizvode 2000. i sa proizvodnih traka su silazili do 2005, kada je uveden evro4 koji je važio od 2006. do 2009.

RTV (Aleksandar Kurbalija)

Ovi automobili čine oko 60 odsto svih registrovanih vozila.

Mora da se zabrani uvoz krševa, ne samo sa evro 3 veći i sa evro 4 motorom, smatra Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih vozila.

To u praksi znači da vozači u Srbiji ne bi imali nikakav problem da i ubuduće voze svoje automobile sa evro 3 standardom motora, ali bi bio zabranjen uvoz tih polovnjaka u našu zemlju, napominju Novosti.

Shodno pravilniku o tehničkim pregledima vozila koji je stupio na snagu 2018., vlasnicima je ostavljen rok od tri godine da svoje automobile dovedu u sklad sa eko normama važećim u trenutku proizvodnje. Slovo zakona kaže da 2021. nijedno vozilo koje ima emisiju štetnih gasova veću od propisane za taj model neće moći da bude registrovano.

Prema nezvaničnim podacima do kojih su došle Novosti, čak 1,2 miliona vozila, od nešto više od dva miliona registrovanih prošle godine, ne ispunjavaju ovaj propis i 2021. ne bi mogla da prođu tehnički pregled.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*