Rampe za lakši pristup prodavnicama i barovima

U Gradu Ljubljani u saradnji sa javnim preduzećem Voka Snaga postavljamo rampe za lakši pristup nekim trgovinama i barovima u starom gradskom jezgru za osobe sa smanjenom pokretljivošću i porodice sa kolicima. Ovo je još jedna mera za povećanje pristupačnosti grada za sve.

Na području grada Ljubljane pružamo lakši pristup više od 200 javnih zgrada grada Ljubljane – vrtića i osnovnih škola, apoteka, zdravstvenih i sportskih objekata i administrativnih zgrada. Međutim, na nekim mestima pristup još uvek imaju zapreke stepenicama ispred ulaza. Ovo je prepreka koju nastojimo da prevaziđemo, posebno za osobe sa invaliditetom, porodice sa kolicima i starije osobe koje se teško penju stepenicama.

Rampe za lak pristup

Svoju posvećenost olakšavanju pristupa nadograđujemo sprovođenjem pilot projekta, u kojem ćemo opremiti deset poslovnih prostora u starom gradskom jezgru, u vlasništvu Grada Ljubljane, rampama prilagođenim za invalidska kolica i kolica.

fotografija

Prva od radnji koju ćemo opremiti rampom po meri je prodavnica Dom u Filipovoj vili. Rampa je u potpunosti izrađena u drvnoj radionici javnog preduzeća Voka Snaga.
Na ovaj način želimo da olakšamo pristup prostorijama u starom gradu koje su u vlasništvu grada, a istovremeno podstaknemo privatne vlasnike prodavnica i barova da slede gradski primer i prilagode ulaze u svoje zgrade invalidima ljudi, porodice sa kolicima i stariji.

Ljubljana je grad dostupan svima

Realizacijom ovog projekta dodatno ćemo doprineti višem kvalitetu života u našem gradu i poboljšati dostupnost, čime se inače bavi Veće za uklanjanje arhitektonskih i komunikacionih barijera grada Ljubljane kao savetodavno telo Gradonačelnik.

Nastoji se ukloniti arhitektonske i komunikacione barijere na javnim površinama, poput spuštanja ivičnjaka duž trotoara, uređenja posebnih javnih parking mesta, postavljanja ključeva za osobe sa oštećenim vidom na semaforima, preuređivanja javnih toaleta za osobe sa invaliditetom ili opremanja objekata evro ključevima.

Javni prevoz za lakšu mobilnost

fotografija

Da bismo olakšali mobilnost starih i osoba sa invaliditetom, 2008. godine pružili smo besplatnu uslugu prevoza u gradskoj pešačkoj zoni električnim vozilima Kavalir, kojih sada ima šest. Pre nekog vremena proširili smo ovu uslugu i na područje ljubljanskog Žala, gde se svake nedelje možete besplatno voziti s Kavalirom.
Pored toga, većina gradskih putničkih autobusa sada je niskopodna, mnogi od njih imaju unutrašnja zaustavljanja glasa i vizuelnih prikolica, kao i rampe za pristup invalidskim kolicima.
Maloletnici i odrasli sa fizičkim invaliditetom i njihovi pratioci mogu dobiti besplatnu LPP kartu u skladu sa propisima koji uređuju smernice za decu sa posebnim potrebama i propisima iz oblasti invalidskog i penzijskog osiguranja.

 

 

GRAD LJUBLJANA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*