Ranija vlast prodala sve, mi štitimo resurse

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da je pitanje zaštite životne sredine tema u vezi koje je vlada od 2014. mnogo uradila.

Brnabić je, za TV Pink, upitana da prokomentariše zahteve vođa pokreta „Odbranimo Staru planinu” i rok da do 1.maja odgovori na zahteve „ekološkog ustanka”, navela da je imala dug sastanak sa nacionalnim konventom upravo na temu zaštite životne sredine, prenosi Tanjug.

Naglasila je da je to jedna od tri ključna prioriteta njene vlade.

„Nema bolje teme koja pokazuje nebrigu prethodnih vlasti, čije predstavnike vidimo u navodnim ekološkim ustancima. Od 2014. mi smo samo u postrojenja za odsumporavanje u termoelektrane uložili oko 600 miliona evra”, objasnila je ona.

Brnabić je podsetila da je Aleksandar Vučić, kada je došao u vladu 2014. počeo da gradi prvi filter za odsumporavanje u termoelektranu Kostolac, a posle toga u elektrani Nikola Tesla blok A, a aktuelna vlada je 1.decembra pokrenula izgradnju u Bloku B.

Kada je reč o „Rio Tintu”, objasnila je da je ta kompanija u Srbiju došla 2004. godine, i da su tada dobili dozvolu za geološko istraživanje na teritoriji Loznice.

„Punih 17 godina je „Rio Tinto” na Drini, on nije tu od juče, niti tek od kada smo mi na vlasti. Od 2004. do 2012. izdato je devet rešenja o proširenju istraživanja, a 1.februara 2012. izdato je rešenje gde se odobrava da krenu u izvođenje radova po uzimanju uzoraka, bušotinom velikog prečnika. To je odobrio tadašnji ministar Oliver Dulić”, podsetila je Brnaabić.

Ukazala je da tadašnje vlasti nisu razgovarale sa Rio Tintom o investicionom ugovoru, koji bi regulisao šta će Srbija dobiti ako nešto nađu, a nisu ni plaćali nikakvu naknadu za istraživanje.

Naknada je uvedena tek 2012, a na ozbiljan način 2016, dodala je ona.

„Danas kada vidite Mlađana Đorđevića ili čitate šta piše o ekologiji, Dragana Đilasa, Mariniku Tepić, Zorana Lutovca kažete čekajte vi ste dali sve te dozvole. Niste tražili ni jedan dinar za Srbiju, za lokalnu zajednicu gde su vršena istraživanja. Sve to je urađeno tek kada je odgovorna vlast došla, a sada nas optužujete za „Rio Tinto”. To je licemerje neverovatnih razmera”, poručila je Brnabić.

Prokomentarisala je i zahtev da se prekinu ugovori o korišćenju vodoizvorišta.

„Sva prava na eksploataciju naših voda su prodate u periodu između 2002. i 2011. Prva su prodata 2002. slovenačkoj „Kolinska” koja je stekla vlasništvo nad palanačkim Kiseljakom, a 2005. „Koka Kola” za 21,5 miliona evra kupila je srpsku fabriku „Vlasinka”, koja je proizvodila mineralnu vodu „Rosa”. Sve to je urađeno bez javne rasprave, a sada nama spočitavaju”, kazala je premijerka.

Brnabić je istakla da je sada u situaciji da neko od nje traži da nacionalizuje nešto, čime bi poslala poruku da je naša država nestabilna i nesigurna.

„To od mene traži neko sa ulice ko je sve to prodao”, konstatovala je ona.

Rekla je da se ne stidi nijedne stvari koju je uradila, jer je sve što je njena vlada radila bilo u interesu građana, zaštiti građana i naših resursa.

Ukazala je da ova vlast nije prodala ni beogradski aerodrom, već ga dala za velike pare u zakup, sa obavezom da kompanija koja ga je uzela u zakup izgradi novu pistu, modernizuje aerodrom, i posle 25 godina ga vrati našoj državi.

„A oni su sva naša vodoizvorišta prodali za 60 miliona evra”, zaključila je Brnabić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*