Rasina će opet piti čistu vodu

U Kruševcu će biti završena detaljna rekonstrukcija regionalnog vodovoda. Ugradnja opreme za merenje hlora, temperature, pritiska i mutnoće vode.

Kompletan projekat modernizacije Regionalnog sistema vodosnabdevanja, započet 2008. godine, trebalo bi da se dovrši do kraja oktobra, potvrđeno je „Novostima“ u JKP Vodovod Kruševac, gde su u proteklih nekoliko godina zamah uzele kapitalne investicije koje će na duži rok obezbediti stabilno snabdevanje zdravom pijaćom vodom.

Planskim isključenjem grada sa mreže 16. i 17. juna, kada je u upotrebu puštena tehnička voda čije korišćenje je još uvek na snazi do zvaničnog saopštenja Zavoda za javno zdravlje, krenulo se sa poslednjom fazom ambicioznog programa – formiranje daljinskog upravljanja i nadzora nad celokupnim magistralnim cevovodom.

Radi se od postrojenja za preradu vode u Majdevu do merno-regulacionog bloka u Lipovcu, a nastavlja do rezervoara, te mernih blokova u opštinama Ćićevac i Varvarin. Ugradnja opreme za kontrolisanje količine hlora, merenje temperature, pritiska, mutnoće, povezivanje svih tih elemenata u sistem, samo je deo onoga što se dešava ovih dana na terenu. U Lipovcu će biti komandni centar.

– Iskoristili smo priliku i zamenili dva vrlo bitna ventila, među njima i onaj koji je pre tri godine doživeo havariju, a izvršili smo i kompletno ispiranje magistralnog cevovoda od Majdeva do ispusta u Lipovcu, u dužini od oko 14 kilometara, što je bitna stavka kod održavanja kvaliteta vode – predočava, za „Novosti“, Vladimir Milosavljević, direktor JKP Vodovod Kruševac. Dodajući da je nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdvojilo 25 miliona dinara za aktuelno gradilište.

izvor: novosti.rs/S. BABOVIĆ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*