Raspisan konkurs za subvencije za navodnjavanje

Zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović, član Gradskog veća Slaviša Kostadinović i načelnik Odeljenja za poljoprivredu Dušan Lazić, povodom raspisivanja konkursa za subvencije za navodnjavanje u 2018. godini, posetili su domaćinstvo Živojina Mandića u selu Metlić, koji je zahvaljujući ovim merama Grada Šapca prošle godine rešio problem vodosnabdevanja svojih rasadnika, proširio i unapredio proizvodnju jagoda i malina na svom imanju.

Za Pocerinu, kao kraj koji je najveći proizvođač jagoda na teritoriji Šapca, a koji ujedno ima najviše problema kada je navodnjavanje u pitanju, od velike su važnosti mere podsticaja kopanja dubinskih bunara koje Grad sprovodi već 11 godina, navodi se na zvaničnoj internet stranici sabac.rs.

Prema rečima načelnika Odeljenja za poljoprivredu Dušana Lazića, ova mera se pokazala kao najefikasnija jer za rezultat ima uvećanje prinosa sa 7-8 tona po hektaru na više od 20 tona po hektaru, što je najjasniji pokazatelj drastičnog rasta porizvodnje kod naših poljoprivrednika koji uzgajaju jagode, a samim tim i uvećanje njihovih prihoda.

Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović ovom prilikom istakao je da je poljoprivreda velika razvojna šansa našeg kraja jer više od polovine stanovništva Šapca živi upravo od poljoprivredne proizvodnje.

„Činjenica da samo zahvaljujući meri subvencija za navodnjavanje danas imamo više od 1500 hektara pod jagodom, spram manje od 100 hektara kako je ranije bilo, dovoljan je razlog da Grad nastavi sa sprovođenjem dosadašnjih aktivnosti u domenu poljoprivrede, naglasio je zamenik gradonačelnika i dodao da se svake godine iz gradskog budžeta izdvajaju se velika sredstva za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji jer je agrarna politika Grada jasna“ – stvoriti uslove da naši poljoprivrednici zarade više i da bolje žive od posla kojim se bave.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*