Rasprava o podnetih 2.200 amandmana

 Skupština Srbije počeće danas raspravu o više od 2.200 amandmana podnetih na više zakonskih predloga, među kojima je 918 amandmana na Predlog budžeta za 2018. godinu.

Skupštinski Odbor za finansije juče je prihvatio amandman šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića na predloženi budžet za 2018. godinu, koji se odnosi na kredit za put Ljig-Preljina i subvencije Nacionalnoj korporaciji za osiguranje kredita.

Odbor za finansije podneo je dva amandmana radi usklađivanja člana 1 i člana 5 Predloženog budžeta za 2018. godinu sa prihvaćenim amandmanom Aleksandra Martinovića, prenosi RTV.

Predsednica odbora Aleksandra Tomić rekla je juče Tanjugu da se amandman Matinovića odnosi na učešće Srbije u azerbejdžanskom kreditu za izgradnju puta Ljig-Preljina, kao i na povećanje subvencija Nacionalnoj korporaciji za osiguranje kredita, među kojima je i kupovina prvog stana.

Ostale amandmane na budžet odbili su i vlada i skupštinski Odbor za finansije.

Kako prenosi RTV, skupština je u petak završila dvodnevnu načelnu raspravu o Predlogu budžeta za 2018. godinu, koju su obeležila javljanja poslanika po povredama Poslovnika, kraće pauze zbog uzavrele atmosfere, ali u jednom trenutku i prekid sednice, posle kojeg je ipak nastavljen rad.

U petak je u parlamentu bila i premijerka Ana Brnabić koja je ocenila da je predloženi budžet razvojni, da je dobro izbalansiran i usmeren na podizanje životnog standard građana, te navela da će najveće poveća sredstava u idućoj godini imati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Poslanici vladajuće koalicije su ocenili da predlog budžeta za 2018. godinu potvrđuje reformski kurs vlade, da je izbalansiran, fiskalno odgovoran i ozbiljan, razvojno orijentisan ka povećanju investicija i poboljšanju fiskalnog ambijenta.

Poručuju i da se prvi put stvara mogućnost planiranja i realizacije projekata i isplata penzija i plata bez straha da para neće biti.

Opozicija kritikuje i navodi da je predloženi budžet netransparentan, da Vlada vodi pogrešnu ekonomsku politiku, te da je javni dug od 2012. godine do danas porastao za 10 milijardi dinara.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*