Rasprave o nacrtima Zakona o vojsci

Do kraja godine mogli bi da budu doneti novi zakoni o odbrani i Vojsci Srbije, koji bi trebalo da doprinesu boljem položaju pripadnika Vojske. Do 23. novembra organizovana je javna rasprava o nacrtima pomenutih zakona.

Zakon o Vojsci Srbije trebalo bi da do nove godine bude usklađen sa Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru. Očekuje se i uvođenje takozvanog stanja mirovanja, koje do sada nije postojalo, a predviđa se i mogućnost zapošljavanja dece i supružnika poginulih pripadnika Vojske.

„Obično i podoficiri i oficiri imaju do pet premeštaja u toku službe i vrlo je nezgodno kada cela porodica se premesti iz jednog garnizona i grada u drugi. Zato je dobro da, pored toga što profesionalni pripadnik Vojske ima posao, njegova deca mogu da se upišu u vrtić, a supružnik dobije posao“, pojašnjava Zoran Lazić, sekretar Ministarstva odbrane.

Predstojeće izmene zakona o Vojsci i odbrani, biće četvrte u poslednjih 10 godina.

„Mi imamo obavezu usklađivanja sa propisima Evropske unije, zato svi zakoni često trpe izmene. Ni njihovo zakonodavstvo nije celovito, maltene svakog meseca donose direktive. U skladu sa tim, mi moramo naše zakonodavstvo da menjamo“, kaže Lazić.

U okviru javne rasprave o nacrtima zakona o izmenama i dopunama zakona o odbrani i Vojsci Srbije, okrugli stolovi, nakon današnjeg u Novom Sadu, biće održani i 10. novembra u Nišu i 14. ovog meseca u Beogradu, u domovima vojske.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*