Raste broj pacijenata na bolničkom lečenju, sutra sednica Kriznog štaba

Od početka epidemije u Srbiji je otkriveno 742.313 slučajeva koronavirusa, a od posledica zaraze preminulo je 7.214 osoba. Procenat smrtnosti je 0.97 odsto. Testirano je ukupno 4.903.335 uzoraka. Na bolničkom lečenju nalazi se 945 pacijenata, od kojih je 31 na respiratoru.

Janković: Necivilizacijski da zdravstveno osoblje zarazi nekog u bolnici

Profesor Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu rekao je za RTS da će Krizni štab i Vlada ići u pravcu kovid propusnica.

Necivilizacijski je da neko dođe u bolnicu, da ne može da se vakciniše iz zdravstvenih razloga i da ga zarazi zdravstveno osoblje, naveo je Janković.

U Šumadijskom okrugu 92 novozaraženih, očekuje se porast broja inficiranih

Sinoć do 20 sati od 492 testiranih 92 novozaraženih u Šumadijskom okrugu, od kojih je 70 iz Kragujevca.

„Jutros u 6 časova imali smo 60 pacijenata, od toga osam na intenzivnoj nezi, dvoje na respiratoru. Oni su u novoformiranoj jedinici za intenzivnu negu i njihovo stanje je stabilno“, rekao je za RTS direktor UKC Kragujevac, prof. dr Predrag Sazdanović.

Sazdanović navodi da je pitanje dana kada će otvoriti četvrtu kliniku sa 40 i nešto mesta da bi se spremili za ono što nas čeka ove nedelje.

„A mi očekujemo porast zaraženih“, naglasio je Sazdanović.

Najviše obolelih od korone u Čačku mlađi pacijenti koji se vrađaju sa letovanja

Doktor Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku rekao je za RTS da se poslednjih dana i u Čaku ovećava broj prvih pregleda i broj novozaraženih od koronavirusa.

„Situacija sa koronom se komplikuje, prvih pregleda bilo je do 30, a sada je 50, na sreću to su pacijenti sa lakšom kliničkom sliku, mlađi pacijenti koji se vraćaju sa letovanja, nevakcinisani“, naveo je Pajović.

Prema njegovim rečima, zadovoljni su odzivom na vakcinaciju, stalno imaju pacijente koji se javljaju za prvu dozu, a veliko interesovanje je i za treću dozu.

Dodao je da je vreme virusnih prehlada, i da nije sve korona, da je neophodno da se pacijenti jave svom lekaru, rade se brzi testovi i lekari treba da razluče o čemu se radi.

Već nekoliko dana u Srbiji je više od hiljadu zaraženih koronavirusom dnevno. Raste i broj pacijenata na bolničkom lečenju, trenutno ih je 945. Stručnjaci ponavljaju da je jedini način da se pandemiji stane na put – vakcinacija.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji jekoronavirus potvrđen kod još 1.242 osobe, od 8.101 testirane. Od posledica zaraze preminulo je 8 osoba. Na respiratorima 31 pacijent.

Na jučerašnjemsastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnicadoneta je odluka da se pojačaju kapaciteti kovid ambulanti širom Srbije, i da se „što duže izdrži da pacijenti koji nisu kovid pozitivni mogu da koriste kapacitete zdravstva“.

Lončar je nakon sastanka rekao da sepovećao broj pozitivnih na koronavirus i onih kojima je potrebno bolničko lečenjei da sistem mora da se pripremi za ono što nas očekuje.

„Nikad ne potcenjujući koronu i više ne smatramo da možemo da predvidimo u kom pravcu će da ide, ali iz dosadašnjeg iskustva moramo da se spremimo za naredne tri nedelje, mislimo da će se povećavati i pozitivni i oni koji zahtevaju bolnicu i preglede“, rekao je ministar.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je za RTS da postojiznačajna podela između ljudi koji su vakcinisani i onih koji nisu, i da se mora napraviti razlika u tretmanu između jednih i drugih.

Plaše ga, napominje, hladniji dani i zatvoreni prostor.

„Događaji koji se budu odvijali u zatvorenom prostoru povećavaju rizike da se infekcija širi. Moraćemo više u tim trenucima da insistiramo na sprovođenju mera, nošenju maske, na distanci. Na taj način ćemo, nadam se, pandemiju držati pod kontrolom“, rekao je Radojičić.

 

 

 

 

 

izvor RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*