Ravnomeran infrastrukturni razvoj Srbije i RS

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović sastali su se u Istočnom Sarajevu sa potpredsednicom Vlade i ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić i ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Ćorićem.

. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Na sastanku, na marginama zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske, najviše je bilo reči o saradnji u domenu infrastrukturnih projekata u drumskom i avio-saobraćaju, i to o izgradnji auto-puta od Beograda do Sarajeva i budućeg aerodroma u Trebinju.

Momirović je istakao da se Srbija trenutno nalazi u najvećem investicionom ciklusu, kroz koji se ulažu milijarde evra u puteve, brze pruge, nove vazdušne luke i vodni saobraćaj i da želi da Republika Srpska bude takođe deo tog investicionog ciklusa.

Počeli smo, kako je rekao, da radimo auto-put od Kuzmina preko Sremske Rače i u narednoj fazi, o kojoj smo dosta pričali, krećemo od Rače ka Bijeljini.

Eksproprijacija je završena i uveren sam u to da ćemo do kraja ove ili početkom sledeće godine početi da radimo i spojimo Bijeljinu sa Koridorom 10 i Republikom Srbijom, a onda iz Bijeljine jedan krak ide ka Banjaluci, drugi ka Sarajevu, rekao je ministar.

On je, kao izuzetno važan i tehnološki izazovan projekat koji će doneti ekonomski i turistički prosperitet za čitavu Hercegovinu i istočnu Bosnu, izdvojio izgradnju aerodroma u Trebinju, napomenuvši da se trenutno radi na izradi projektno-tehničke dokumentacije.

U budžetu Republike Srbije izdvojena su sredstva za eksproprijaciju i očekujemo da ćemo do kraja ove ili početkom sledeće godine započeti građevinske radove u cilju realizacije ovog projekta, podvukao je Momirović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*