Recept za buhtle: Slatko pecivo sa džemom od kojeg miriše cela kuća

Screenshot

Buhtle sa džemom su jedno od omiljenih slatkih peciva koje rado kupujemo u pekari, ali koje možemo napraviti i kod kuće. Vazdušaste i meke, buhtle su divno meko pecivo koje se može jesti kao doručak, užina ili desert, a najviše će obradovati najmlađe.

Za domaće buhtle postoji više recepata, a mi vam ovom prilikom donosimo jedan proveren, koji će oduševiti sve ukućane i od koga će mirisati cela kuća, piše City Magazin.

Sastojci:

1 šolja mleka
⅓ šolje belog šećera
1 kašika aktivnog suvog kvasca
4 šolje višenamenskog brašna

½ kašičice soli
⅓ šolje neslanog putera, omekšanog
2 velika jajeta
2 kašike biljnog ulja, podeljeno, ili po potrebi

džem (kajsija, jagoda, malina, po želji)
prah šećer za posipanje

Priprema:

U manjoj šerpi pomešajte mleko i šećer, pa stavite da se greje na srednje jakoj vatri. Zagrejte dok ne bude toplo na dodir, a zatim sklonite sa vatre i umešajte kvasac. Ostavite da odstoji dok ne postane penasto, oko 10 minuta.

U dubljoj posudi pomešajte brašno i so, pa dodajte omekšali puter, jaja i mešavinu kvasca. Mutite mikserom dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude.

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i nastavite da mesite dok testo ne postane glatko i elastično, oko 10 minuta.

Podmažite dublju posudu kašikom ulja, pa tu preručite gotovo testo i okrenite ga rukom, kako bi svuda bilo premazano uljem. Pokrijte i ostavite da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 1 sat.

Preostalim uljem podmažite dublju tepsiju ili pleh za kolače.

Podelite testo na 12 jednakih delova, pa od svakog napravite kuglicu i blago rastanjite oklagijom. Na sredinu svake stavite pomalo džema, pa preklopite i uvaljajte u lopticu.

Ređajte buhtle u podmazan pleh jednu do druge, pa pokrijte i ostavite da se testo ponovo diže dok se skoro ne udvostruči, 20 do 25 minuta.

U međuvremenu, zagrejte rernu na 180 stepeni C, pa pecite buhtle dok ne porumene, oko 20-25 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.

Kada su gotove, ostavite ih malo da se ohlade, pa pospite prah šećerom i poslužite.

Prijatno!

 

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*