Referentna kamatna stopa zadržava se na nivou od 3,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu i novu februarsku projekciju inflacije i njenih faktora, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

Inflacija je u decembru iznosila ciljanih tri odsto međugodišje što je i njena prosečna vrednost za 2017. godinu, piše „Blic“.

Prema februarskoj centralnoj projekciji, međugodišnja inflacija do kraja perioda projekcije odnosno u naredne dve godine nastaviće da se kreće u granicama cilja.

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. Svetske cene primarnih proizvoda, pre sveta nafte, povećane su prethodnih meseci i neizvesno je njihovo kretanje u narednom periodu. Takođe, neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka i FED i Evropske centralne banke, što može da utiče na gobalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji. Međutim, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*