Reforma obrazovanja u Srbiji napreduje krupnim koracima

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarali su sa uspešnim nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije o dosadašnjim aktivnostima u reformi obrazovanja i predlozima nastavnika za unapređenje obrazovnog sistema.
Brnabić je tom prilikom istakla da su obrazovanje i njegova reforma jedan od osnovnih prioriteta u mandatu ove vlade, ocenivši da taj proces ide jako brzo.

Ona je iskazala poštovanje i zahvalnost prosvetnim radnicima na njihovom ogromnom radu i trudu.

Ovi nastavnici ne rade svoj posao samo za platu, već rade i na vannastavnim aktivnostima, nalaze inovativne načine da uključe učenike u obrazovanje, trude se da pored prenošenja znanja iz svog predmeta daju primer rada, vrednosti, truda, etike, dobrog obrazovanja.

Premijerka je podsetila na to da je danas održan drugi sastanak sa prosvetnim radnicima, najavivši da će ih ubuduće biti još.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo načinom na koji je rešena situacija u vezi sa rektorom Univerziteta u Kragujevcu Nebojšom Arsenijevićem i istakla da je to pravi primer vladavine prava.

Ona je zamolila sve one koji kritikuju vladavinu prava da sledeći put kada to budu činili, ovaj primer uzmu o obzir, ocenivši da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokazalo i ogroman stepen odgovornosti, hrabrosti, strpljenja i tolerancije.

Žao mi je što je došlo do toga da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja mora da reaguje, jer je ono zadnje koje je trebalo da se umeša u ovaj slučaj. Mi svi moramo da poštujemo autonomiju univerziteta, ali autonomija sa sobom nosi ogroman stepen odgovornosti i žao mi je što Senat i Univerzitet u Kragujevcu nisu pokazali tu odgovornost, rekla je Brnabić.

Šarčević je ocenio da je sastanak bio konstruktivan, i konstatovao da sistem obrazovanja naše zemlje napreduje veoma krupnim koracima, ali da je potrebno uraditi još mnogo toga.

Prema njegovim rečima, neophodno je pre svega ujednačiti kvalitet na svim nivoima obrazovanja i sprovesti reforme do kraja.

Učiteljica OŠ „Isidora Sekulić“ iz Pančeva Gordana Gajin Cvetkovski na sastanku je iskazala zahvalnost premijerki i ministru, jer je ovo prilika da Ministarstvo i Vlada učine vidljivijim nastavnike koji unapređuju kako svoje, tako i kompetencije svojih đaka i čine obrazovanje dostupnim i kvalitetnim za svu decu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*