Reformama do ostvarenja vizije o zelenoj Srbiji

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je danas da je pitanje dekarbonizacije i zelene energetike globalno i generacijsko pitanje i da je u procesu energetske tranzicije neophodno zajedničko delovanje.

Reformama do ostvarenja vizije o zelenoj Srbiji

Mihajlović je na konferenciji o obnovljivim izvorima energije (OIE), koju pod pokroviteljstvom Ministarstva organizuje Udruženje „Obnovljivi izvori energije“, navela da je to pitanje zdravlja i životne sredine i ljudi.

Ona je ukazala na to da su mogućnosti koje pruža zelena energetika gotovo nemerljive, istakavpi da je to novi model rasta i jedna nova industrijska revolucija.

Govorim o novim investicijama, novim zelenim radnim mestima. Vrednost projekata novog investicionog ciklusa je 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet biti za OIE, poručila je Mihajlović.

Moramo da budemo brzi i efikasni kada je u pitanju dekarbonizacija, bez obzira na otpore koje osećamo. Ako polako, korak po korak, idemo ka tome da zamenimo prljave elektrane koje koriste najgori ugalj i da imamo što više kapaciteta koji koriste obnovljive izvore, možemo da budemo važan činilac u trgovini električnom energijom u ovom delu Evrope, rekla je ona.

Prema njenim rečima, donošenjem novog zakonskog okvira postavljen je temelj za sprovođenje nove energetske politike koja donosi drugačiji strukturni privredni rast i razvoj.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da su u pripremi podzakonska akta i strateška dokumenta kojima ćemo odrediti put kojim Srbija treba da ide u narednim decenijama u energetici.

Cilj je, kako je naglasila, da, uz konsenzus sa građanima i građankama Srbije, do 2040. godine imamo najmanje 40 odsto energije dobijene iz OIE, a do 2050. i više od 50 odsto, a očekuje se i da emisije štetnih gasova narednih 10 godina prate prosek u Evropskoj uniji.

Pred nama su veliki izazovi, ali sve radimo zajedno sa lokalnim samoupravama, biznis zajednicom i građanima, što se najbolje vidi kroz projekte povećanja energetske efikasnosti i solarnih panela, predočila je Mihajlović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*