Reforme u Srbiji otvorile vrata za nove investicije iz Francuske

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da se očekuje da ugovor o koncesiji za Aerodrom „Nikola Tesla“ bude završen krajem avgusta i da u septembru koncesionar preuzme upravljanje beogradskim aerodromom.

Mihajlović je, nakon sastanka sa delegacijom Međunarodnog poslovnog udruženja „Pokret francuskih kompanija“ (MEDEF) u Palati Srbija, istakla da je koncesija važna jer će omogućiti dalja ulaganja, a ne samo zbog jednokratne naknade.

Investicije u narednih pet do šest godina na Aerodromu „Nikola Tesla“ su u ugovoru i one će se realizovati, a pojavljuju se i drugi zainteresovani investitori, navela je ona.

Ono što se nazire jeste to da će se sigurno graditi pruga od Aerodroma „Nikola Tesla“ ka gradu, ukazala je Mihajlović.

Ona je objasnila da MEDEF okuplja privatne svetski priznate francuske kompanije, koje zapošljavaju 450.000 ljudi, sa prihodom od 125 milijardi evra, uz ocenu da je velika stvar razgovarati sa njima o budućoj saradnji.

Tokom sastanka, kako je navela, bilo je reči o razvoju srpske železnice, projektovanju, izgradnji i signalizaciji, što je za našu zemlju jedan od prioriteta.

Prema njenim rečima, rast spoljnotrgovinske razmene Srbije i Francuske za 10 godina je 53 odsto.

Mihajlović je ponovila da je članstvo u EU strateški interes Srbije i da je svaki zakon koji se usvoji u Skupštini Srbije usklađen sa standardima Unije.

Predstavnik delegacije MEDEF Šarl Paradi istakao je da je to udruženje u Srbiji prisutno već 25 godina, a da je prošli put delegacija u Srbiji bila 2014. godine.

Sada dovodimo više od 15 preduzeća iz oblasti infrastrukture, inženjeringa, gradnje i softvera, naveo je Paradi, ocenivši da su se stvorile nove okolnosti za saradnju i ulaganja za poslednje tri godine, zahvaljujući privrednom rastu Srbije.

Paradi je najavio saradnju u oblasti železnice, ali i poručio da su zainteresovani za izgradnju metroa i ulaganje u preradu otpada i voda.

Sastanku je prisustvovao ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni, koji je istakao da Francuska i Srbija imaju izvanredne odnose koji se svakodnevno poboljšavaju.

Mondoloni je dodao da ga veoma raduje poseta delegacije MEDEF-a i radi buduće privredne saradnje, poručivši da je Francuska uz Srbiju u pogledu te saradnje, kao i ekonomskog razvoja, stabilizacije regiona i evrointegracija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*