Reformom uprave obezbediće se službenici kakve želimo

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) jedan je od najvećih partnera vlade Srbije, kada je reforma lokalne samouprave u pitanju, a tim putem obezbediće se službenici kakve želimo – efikasniji, ljubazniji, bolje upućeni i edukovani službenici, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

„Želimo da budu spremniji za taj posao i da kroz profesionalni sistem obuke dostignemo veći stepen efikasnosti i da građani budu zadovoljniji našim radom“, rekao je Ružić i podsetio da su poslanici usvojili Zakon o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje, koja će prvi put obezbediti obuku za sve službenike na republičkom i na lokalnom nivou.

Zaposleni će tako, kako je naveo, kroz opšte i posebne obuke sticati nova znanja, veštine i sposobnosti, usmerene na podizanje nivoa kompetencija, neophodnih za kvalitetno obavljanje posla, prenosi RTV.

Ružić na 45. skupštini SKGO, kojoj je prisustvovalo 138 delegacija srpskih gradova i opština, rekao da je namera prvenstveno da javni službenik mora da primeni zakon jednako u svim jednakim situacijama, kako bi građani, ma gde bili u Srbiji – i u Somboru, Apatinu, Vlasotincu, bili u ravnopravnom položaju.

„Taj cilj prosto ne možemo smetnuti sa uma i mislim da je najvažnije da sve što reformom radimo činimo zbog građana. Javna uprava ne sme i ne može biti kočničar reformi i promena, već podrška. Država mora da počiva na uređenoj lokalnoj vlasti, jer je ona najbliža građanima“, poručio je ministar.

Ekonomski razvoj, ocenio je, obaveza je lokalnih samouprava, ali ne samo zakonska, nego je to i stvarna, životna potreba, zbog čega posao na reformama nije toliko lak.

Ministar, međutim, smatra da započete sistemske reforme, uključujući i one koje su prethodni ministri predano sprovodili, predstavljaju „nešto što je ličilo na san a sada polako postaje realnost“.

„Velika stvar je što smo doneli sistemska rešenja – Zakon o opštem upravnom postupku i Zakon o inspekcijskom nadzoru, opisali smo zajedno 188 administrativnih postupaka, što je predstavljalo ključni element za početak primene sistema koji zovemo eZUP i koji obezbeđuje elektronsku razmenu podataka iz službene evidencije, takođe i centralni registar svih podataka iz matičnih knjiga, kako bismo objedinili podatke o rođenju, venčanju i smrti i bili još efikasniji u našem poslu“, naveo je Ružić.

Pomenuo je položaj zaposlenih u komunalnoj delatnosti, navodeći da više od 30 odsto zaposlenih prima minimalac, a da više od 50 odsto njih nije dobilo solidarnu pomoć shodno posebnom kolektivnom ugovoru i, u tom smislu, apelovao je na jedinice lokalne samouprave, u kojima postoje finansijske mogućnosti, da to učine do kraja godine, a ostale da ta sredstva planiraju u budžetima za narednu godinu, prenosi RTV.

Šef Misije Saveta Evrope Tim Kartrajt rekao je da su lokalne samouprave veoma važne u procesu reformi, kao i da je Nacionalna akademija za stručno usavršavanje službenika veliki korak napred.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da su za svakodnevni život građana opštine i gradovi najvažnije institucije, jer su najbliže i odgovorne za ključne, životne potrebe.

„Naša je dužnost da koliko je u našoj moći odgovorimo na sve probleme sa kojima se suočavaju naši građani“, rekao je Mladenović i dodao da će Beograd nastaviti da podržava SKGO kao mesto saradnje svih lokalnih samouprava.

On je naveo da je za dalji razvoj lokalnih samouprava neophodno unapređivanje privrednog ambijenta, kako bi se privukli investitori i otvorila nova radna mesta.

Na današnjoj 45. skupštini SKGO, biće izabrani novi članovi Predsedništva, Nadzornog odbora, te predsednike odbora SKGO.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*