Region: U Hrvatskoj od danas oštrije mere; Skraćena izolacija u Crnoj Gori

U Hrvatskoj od danas na snagu stupaju nove, oštrije mere protiv korona virusa, kojima se smanjuje dozvoljeni broj osoba na okupljanjima, objavio je hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite na svom sajtu.

Prema novoj odluci, zabranjena su javna okupljanja i događaji na otvorenom za više od 50 osoba, umesto dosadašnjih 100 na jednom mestu, a ona s kovid potvrdama i uz suglasnost lokalnih štabova ograničavaju se na 200 osoba.

 

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

 

 

U zatvorenim prostorima zabranjuju se javna okupljanja sa više od 25 osoba, umesto dosadašnjih 50, a ona uz kovid potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

Na privatnim okupljanjima moguće je prisustvo 20 osoba umesto dosadašnjih 30, uz izuzetak onih na kojima svi imaju kovid potvrde, kada može biti prisutno 50 osoba, prenosi Hina.

Nisu uvedene promene u radu ugostiteljskih objekata, ali će se intenzivnije kontrolisati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metra i korišćenje maski.

Ograničava se i broj gledalaca na sportskim takmičenjima, pa će tako u zatvorenom prostoru moći da bude popunjeno najviše 20 odsto pojedinačne tribine, a na otvorenom do 40 odsto.

Građani obavezno moraju da koriste maske na verskim obredima i umetničkim programima, bioskopskim projekcijama i izložbama, kao i na sednicama predstavničkih tela bez obzira na posedovanje kovid potvrde.

Skraćena izolacija u Crnoj Gori

Svim građanima Crne Gore kojima je Zdravstveno-sanitarna inspekcija do danas napisala rešenje o samoizolaciji usled pozitivnog testa na korona virus u trajanju od 10 dana, po automatizmu se samoizolacija skraćuje na sedam dana, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

„Primera radi, ako nekome ističe samoizolacija 14. januara, on je slobodan da se kreće već od 11. januara“, objašnjava se u saopštenju.

Podseća se da je Institut ranije predložio, a Ministarstvo zdravlja prihvatilo, da se samoizolacija za osobe kod kojih je potvrđena SARS-CoV-2 infekcija skrati sa 10 na sedam dana, osim za pacijente u bolnicama ili osobe koje su imunokompromitovane.

Vreme karantina za sve bliske kontakte skraćeno je sa 14 na 10 dana.

Izvor: Tanjug, FoNet

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*