REKONSTRUKCIJA SPENSA Novi bazeni, klizalište, veće parkiralište

Javno preduzeće “Sportski i poslovni centar Vojvodina” raspisalo je tender, koji traje do 22. novembra, za projektovanje rekonstrukcije Spensa, do nivoa projekta za građevinsku dozvolu.
d
Foto: Dnevnik.rs

Posao je vredan 100 miliona dinara. Planom rekonstrukcije novosadskog hrama sporta predviđena je izgradnja novih bazena, klizališta, dodatna garažna mesta, zamena instalacija, preseljenje Dečjeg odeljenja Gradske bibliotke, ali uz zadržavanje originalnog izgleda objekta. U projektnom zadatku, izrađenom prema Strategiji razvoja objekta Spensa, koju je uradio Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, navedeno je koje su sve promene planirane u okviru kompleksa.

Sportska namena Spensa ostaće njegova osnovna i najvažnija funkcija. Prema planu, postojeće dvorane će biti zadržane, s tim što treba da budu fleksibilnije za korišćenje. To se u Velikoj dvorani može postići upotrebom savremenih sistema pregrada, pa će biti moguće istovremeno održavanja većeg broja treninga i termina za rekreaciju građana, ali taj sistem ne sme ugrožavati redovno korišćenje cele dvorane. Ukupan kapacitet tribna Male dvorane ne bi trebao biti manji od 2.000 mesta, što se može povećati upotrebom dodatnih teleskopskih pokretnih ili fiksnih tribina.


Energetski efikasan objekat

Jedan od osnova planiranja rekonstrukcije Spensa je unapređenje njegove energetske efikasnosti. Zone sa višim temperaturnim zahtevima treba projektovati tako da mogu maksimalno da iskoriste prirodne potencijale lokacije kao što su sunce, vetar i zelenilo, pa je tako, između ostalog, u planu postavljanje solarne fotonaponske elektrane na krovovima Spensa, kao i obnova fasade i krova materijalima koji imaju bolja mehanička i termoizolaciona svojstva. Koristiće se princip u arhitekturi koji se naziva i koncept ”kuće u kući”, a u planu je i izgradnja solarne elektrane na krovovima.


Ledena dvorana bi trebala da radi kao klizalište čitave godine, a da se uz nju (uz zapadnu fasadu Spensa) na spoljašnji prostoru izgradi otvoreno klizalište, koje bi tokom letnjih meseci služilo za druge aktivnosti poput mini golfa, malog fudbala i koncerata na otvorenom.

Yudo dvorana, boks i stonoteniska dvorana čine celinu, u kojima je potrebno razdvojiti kretanje sportista i takmičara za svaku salu zasebno, kao i prijem gledalaca na drugi sprat, u kuglani osavremeniti svlačionice i druge prostorije, dok dvoranu za rvanje treba projektovati na drugom mestu, a na sadašnjem otvoriti teretanu i saunu.

Predviđen je kompleks bazena, čiji se značaj ogleda ne samo za potrebe građanstva i takmičenja, već i kao značajna destinacija za trenažne kampove za vodene sportove (plivanje, vaterpolo, skokovi u vodu, ronjenje, umetničko plivanje) na regionalnom nivou. Kompleks podrazumeva postojeći bazen, te bazen za decu (obuku neplivača) i bazen sa skakaonicama. Bazen za decu (obuku neplivača) treba da ima okvirne dimenzije 12 sa 25 metara i maksimalnom dubinom od jednog metra. Bazen sa skakaonicama bi trebalo da ima dimenzije 20 sa 25 metara, a da su platforme za skakanje u vodu na visinama od jednog, tri, pet, sedam i po i deset metara, dok minimalna dubina ne sme biti manja od 1,8 metra. Okvirne dimenzije bazena za decu nižeg uzrasta su pet puta pet metara, a maksimalna dubina pola metra.

Na Spens će se preseliti i Dečje odeljenje Gradske biblioteke, koje bi bilo smešteno u zoni oko Kongresnog centra i na mestu današnjeg Medija centra, na južnoj i istočnoj strani Velike dvorane, a koja će se prostirati na 430 metara kvadratnih. Prostorija Dečjeg odeljenja za smeštaj knjiga sa policama i rad sa korisnicima predviđeno je da ima površinu od 200 metara kvadratnih, prostorija za književne susrete, predavanja, projekcije filmova, druženje sa piscima 150 metara kvadratnih, učionica za kreativne radionice 50 i prostorija za razvoj čitalačkih navika od najranijeg uzrasta 30 metara kvadratnih. Na Spensu će biti smeštena zavičajna zbirka i gradska galerija, koja će se nalaziti na prvom spratu i prostirati na 200 do 300 metara kvadratnih.


Opremanje olimpijskog bazena na Sajmištu

Za opremanje olimpijskog bazenu na Sajmištu Spens će izdvojiti 23 miliona dinara bez PDV-a, odnosno procenjeno je da će toliko koštati nabavka i montaža deset startnih blokova i dva platoa, na koje će ti blokovi biti postavljeni. Budući da se ponude na tender podnose do 26. novembra, postavljanje nove opreme moglo bi da počne već u decembru i mora biti završeno za 45 dana. Predviđeni su startni blokovi s podešavanjem u pet pozicija, izrađeni od PVC-a, s inkliniranom odraznom pločom od fiberglasa i mogućnošću povezivanja sa elektronskim sistemom merenja vremena u bazenu i na platformi…

 


Komercijalni sadržaji koji nisu direktno povezani sa sportom i sa nadopunjujućim programima nalaziće se u zonama Trgovačke ulice, centralnom holu, prostorima uz centralni hol prema Severnom trgu i, eventualno, uz novu pešačku komunikaciju na pravcu Radnička ulica .

Kada je reč o parkiranju, originalnim projektom Spensa bila je planirana garaža kapaciteta 980 vozila, ali postojeća ima mesta za svega 170 vozila. Zato se od projektanta traži planiranje nadgradnje postojeće ili izgradnje nove garaže sa podzemnim i nadzemnim nivoima.

Spens je jedini objekat u državi koji ima prostore za održavanje profesionalnih i rekreativnih treninga i sportskih manifestacija najrazličitijih rangova iz skupa sportova: odbojka, košarka, rukomet, plivanje, vaterpolo, hokej, klizanje, yudo, rvanje…

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*