Rekordno otapanje leda na Grenlandu u prošloj godini

epa06906452 An aerial view shows the wild landscape, ice flows and glaciers of Greenland, seen through an airplane window on 22 July 2018 (issued 23 July 2018). EPA-EFE/IAN LANGSDON
KOPENHAGEN –

Otapanje leda na Grenlandu ponovo je poraslo prošle godine i oborilo prethodni rekord za 15 odsto, upozoravaju naučnici.

Prema novoj analizi, nivo otapanja je „bez presedana“ na osnovu merenja koja su počela 1948. godine.

grenland

Neposredan uzrok ogromnog gubitka leda to što su sistemi visokog vazdušnog pritiska prošlog leta bili blokriani iznad Grenlanda, ali autori analize smatraju da emisija ugljenika uvodi to ostrvo u eru ekstremnijeg otapanja, prenosi BBC.

U studiji se ukazuje na to da je udeo Grenlanda u globalnom nivou mora u poslednjih 30 godina značajno porastao, jer se povećala količina otopljenog leda.

U međunarodnom izveštaju iz decembra prošle godine se ističe da Grenland gubi led sedam puta brže nego tokom 90-tih godina prošlog veka.

Nova studija potvrđuje da se taj trend nastavlja.

Istraživači navode da je Grenland tokom cele godine izgubio 532 gigatone leda, što je značajan porast u odnosu na 2012. godinu.

Naučnici objašnjavaju da ta količina otopljenog leda dodaje 1,5 milimetar globalnom nivou mora, što je oko 40 odsto prosečnog porasta u jednoj godini.

Prema proračunima danskog klimatologa Martina Stendela, gubitak leda iz prošle godine dovoljan je da se cela Vlika Britanija pokrije sa oko 2,5 metra vode.

IZVOR:RTV

FOTO:EPA (Ian Langsdon)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*