Rešenja kombinovanog testa osvanula na društvenim mrežama

Фото: pixabay.com

Rešenja kombinovanog testa, kako šipu mediji pojavila su se na društvenim mrežama u trenutku kada su ga tokom jutra osmaci polagali.

Foto: pixabay.com

Osmaci su u sklopu male mature kombinovani test polagali jutros od 9 do 11 sati, a test je otišao u javnost preko osmaka Osnovne škole “Bratstvo” u Novom Pazaru.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je već utvrđeno da je test fotografisao osmak škole u Novom Pazaru, koji je uneo mobilni telefon u učionicu.

„Đak je uneo telefon iako u svim školama u Srbiji na ulazu u učionicu su raspoređeni kontrolori kojima se predaje telefon. Sumnjamo da je u pitanju smišljena sabotaža, jer je đak uneo telefon iako prolazi kontrolu, a test je fotografisao tokom polaganja u učionici u kojoj je manje od deset osmaka na dvoje učitelja koji nadgledaju proces. Ne želim da prejudiciram, ali ovo nije bilo moguće izvesti bez nastavnika, i oni će imati priliku da sve potanko objasne policiji“, kaže Šarčević.

 

Kako ministar dodaje reći da je test provaljen bilo bi zlonamerno.

I juče je osujećen pokušaj fotografisanja testa.

„Da bismo mogli da kažemo da je test provaljen to bi značilo da su svi učenici morali da imaju mobilne telefone što nije slučaj. Kako sada stvari stoje „diverzijom“ se okoristilo sedam-osam učenika u toj učionici. Dan ranije osujetili smo na vreme ovakav pokušaj u Nišu“, ističe ministar

Policija je već angažovana i radi proveru dvoje profesora koji su nadgledali polaganje u učionici iz koje je test iscureo.

Osnovano se sumnja da su dozvolili učeniku fotografisanje jer je dvoje profesora nadgledalo učionicu u kojoj polaže manje od deset đaka.

Test se pojavio na društvenim mrežama kada je polaganje već trajalo. Na sajt ministarstva sa mejla za koji se proverava da li je „otvoren“ samo u ovu svrhu izvesna „Azra“ je poslala iza devet časova prvi deo testa, a potom oko 9.30 drugi.

Inače, Osnovna škola “Bratstvo” je mešovita škola u Novom Pazaru, a direktor škole je oboleo od Kovida19 I trenutno je u Beogradu na lečenju. Prema informacijama ima teži oblik Kovida.

(Blic, Kurir)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*