RIK odbacila primedbe na rešenje o nastavku izbornih radnji

Foto: 021.rs

Republička izborna komisija odbacila je u petak još primedbi na rešenje o nastavku izbornih radnji.

Foto: 021.rs
Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je na sednici da su tri prigovora imala skoro identičan tekst u kojem se navodi da je rešenje o nastavku izbornih radnji doneto preuranjeno, jer još traje vanredna situacija zbog koronavirusa i učesnici izbora izlažu se opasnosti po život i zdravlje ljudi.
U prigovorima se dodaje i da sada nemaju svi iste uslove za kandidovanje kao pre pandemije i predlaže da se rešenje poništi.
Republička izborna komisija odbacila je prigovor predsednika Narodnog slobodarskog pokreta Miroslava Parovića na rešenje o nastavku izbornih radnji, podnetog zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Leskovcu. Parović je prigovor uložio u zakonskom roku u ime izborne liste Narodni blok-Velimir Ilić-General Momir Stojanović, rečeno je na sednici RIK-a.
Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je prigovor koji je uložio Parović blagovremen, ali „nije dozvoljen“.
„Zakon predviđa da kandidat i podnosioci izborne liste imaju pravo da podnesu prigovor komisiji, ali samo zbog povrede izbornog prava u toku izbora ili zbog nepravilnosti u postupku predlaganja, što ovde nije slučaj“, rekao je Dimitrijević.
RIK je prigovore birača Filipa Topića i Dragoljuba Ljubića odbio kao neblagovremene jer su poslati više od 24 sata posle završetka sednice na kojoj je doneto rešenje o nastavku izbornih radnji.
Istovetni prigovor Pokreta „Dostojni Srbije“ odbijen je i kao neblagovremen i podnet od „neovlašćenog lica“, jer pokret nije potpisan ni kao birač ni kao kandidat, rečeno je na sednici.
Autor: Beta

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*