Rodna ravnopravnost treba da bude način života u svim sektorima

BEOGRAD –

Žene su nosioci promena, a ova godina u Srbiji je u oblasti rodne ravnopravnosti, zaštite životne sredine i energetske tranzicije ključna, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Doneti su zakonodavni okviri u oblasti rodne ravnopravnosti, ali to nije dovoljno kada govorimo o vezi između održivog razvoja i rodne ravnopravnosti, ocenila je ona na skupu „Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj“ u organizaciji Koordinacionog tela, kompanije NIS i UN Womena.

zorana, mihajlovic

Izvor: Vlada RS

„Rodna ravnopravnost treba da bude način života i rada u svim sektorima, odnosno nešto što će nam biti prirodno a ne nametnuti kada imenujemo direktore i nadzorne odbore i procentu žena i muškaraca u kompanijama“, precizirala je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je naročito važno koliko je žena na rukovodećim mestima u kompanijama, jer one donose drugačije odluke o investicijama nego muškarci.

Mihajlovićeva je navela da je u samo jednom od sedam državnih preduzeća žena direktor.

Žene u mnogo većem broju upisuju fakultete i brže ih završavaju nego muškarci i zato na tržištu rada treba da im damo priliku da to što su naučile pokažu u praksi“, rekla je Mihajlovićeva.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*