Rouhani: Iran je i dalje spreman da se priključi EU kako bi riješio pitanja

TEHRAN – IRNA – Predsednik je rekao da je Iran i dalje spreman da se angažuje i sarađuje sa Evropskom unijom kako bi rešio pitanja i kad god druga strana u potpunosti ispuni svoje obaveze, Iran će se takođe vratiti svojim obavezama.

Hassan Rouhani u ponedjeljak navečer sastaje se sa šefom vanjske politike EU Josefom Borrellom, rekavši da je važnost razvoja odnosa i saradnje s evropskim zemljama kao da su Iranu uvijek važni dugogodišnji partneri, navodi se u predsjedničkoj izjavi  . Izrazio je nadu da ćemo naporima novog šefa za spoljnu politiku EU videti kako se odnosi razvijaju.

Osvrćući se na proces napora i radnji koji su na kraju doveli do sporazuma u ​​proteklih pet godina, predsednik je rekao: „Nažalost, jednostrano povlačenje Sjedinjenih Država iz sporazuma stvorilo je mnoge prepreke i teškoće ostalim stranama da ih sprovedu u potpunosti.“

Rouhani je izjavio da je potez Irana da smanji svoje obaveze u okviru ovog sporazuma i da ga održi: Islamska Republika Iran ostaje spremna da se angažuje i sarađuje sa Evropskom unijom za rešavanje pitanja i kad god je druga strana Ako ispuni svoje obaveze, Iran će se takođe vratiti.

Osuđujući američku politiku prema regionalnim zemljama, predsednik je rekao: „Oni su već napravili puno strateških grešaka prema regionalnim zemljama, uključujući Iran, Irak, Libanon, Jemen, Siriju i Avganistan, i njihove nedavne akcije u saradnji sa cionističkim režimom u okviru sporazuma. Vek koji je učinjen usklađen je sa tim greškama i osuđen je na neuspeh.

„Sjedinjene Države ubile su Sardara Suleimanija kao vođu borbe protiv terorizma u regionu i to je bila velika pomoć u jačanju terorista u regionu“, rekao je Rouhani. .

Predsednik je pohvalio zajedničke napore Irana i Evropske unije u rešavanju mnogih regionalnih i međunarodnih pitanja i problema: Islamska Republika Iran ostaje posvećena dosadašnjem nadzoru IAEA-e i procesu nadgledanja. Sastavljeno danas, nastaviće se ukoliko se ne suočimo sa novim uslovima.

Dat ću sve od sebe da sačuvam svoj život

Josep Borrell, koordinator za spoljnu politiku EU, takođe se osvrnuo na uticajnu ulogu Irana u regionalnim poslovima i razvoj mira, stabilnosti i bezbednosti u regionu, dodavši da je saradnja sa Iranom uvek bila važna za Evropsku uniju. Je.

„Žao mi je što evropske stranke nisu ispunile svoje obaveze u Brjaju“, rekao je glavni koordinator za spoljnu politiku EU, navodeći da moramo raditi na rešavanju problema na putu ka njihovoj implementaciji.

Napominjući da današnje evropske zemlje nastoje da sačuvaju spavaonice i rešavaju pitanja kako bi zadržale spavaonicu, Borrell je dodao: „Kao najviši spoljnopolitički koordinator EU, učinit će sve što je u njegovoj moći da stvori čvrstu interakciju sa sastavcem zakona.“ Ja ću raditi.

Prema IRNA-i, Josep Borrell, visoki vanjskopolitički koordinator EU, koji je prvi jutros – u ponedjeljak – stigao u novo jutro, kreće u Iran, popodne s Mohammadom Javadom Zarifom o posredovanju, bilateralnim odnosima i Uniji. Evropa i najnovija regionalna i međunarodna dešavanja.
Pored sastanka sa Zarifom i Rouhanijem, Burrell će se sastati i sa predsednikom parlamenta Alijem Larijanijem .

izvor: IRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*