Rusi se povukli iz Harkova, vraćaju se žitelji

Odesa je ponovo granatirana (EPA-EFE/Stepan Franko)
Moskva tvrdi da je ukrajinska vojska razmestila teško naoružanje u škole u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici, dok telegram kanali izveštavaju da Severodonjeck može postati simbol bitke za Donbas, piše Politika.

Ruske snage se povlače sa severa nakon kontraofanzive Ukrajine, ali pojačavaju operacije na istoku zemlje. Kijev javlja da je Harkov oslobođen i da su vratili državne oznake nakon što su odbacili neprijatelja preko granice, te da se i stanovnici vraćaju u grad nakon povlačenja ruskih trupa.

U Kijevu tvrde što i u Londonu – da je Rusija izgubila trećinu kopnenih snaga – i očekuju kraj rata tokom ove godine.

Ruske trupe povukle su se iz područja Harkova, ali je situacija u Donbasu veoma teška, saopštava Generalštab oružanih snaga Ukrajine ističući da se ofanzivne operacije u istočnoj zoni ne prekidaju, te da ruska avijacija cilja civilnu i vojnu infrastrukturu i industrijske objekte. Moskva, s druge strane, tvrdi da je ukrajinska vojska razmestila teško naoružanje u škole u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici. Telegram kanali izveštavaju da Severodonjeck može postati simbol bitke za Donbas, te da ukrajinska vojska nastavlja da prebacuje rezerve u tom pravcu. Procenjuje se da je u ovom trenutku tamo koncentrisano oko 20.000 ukrajinskih vojnika. Eksplozije odjekuju u Odetskoj oblasti, a mete su, navodno, centri gde su smešteni strani plaćenici. Telegram javlja da su rakete lansirane iz Crnog mora. Ukrajina je potvrdila raketni napad na crnomorski priobalni region Odese, u kojem je, kažu, izazvana šteta na turističkim objektima, uništene su zgrade i bukte požari.

Volodimir Zelenski priznaje da je u regionu Donbasa teško i poziva međunarodnu zajednicu da Rusiju označi kao „terorističku zemlju”.

Više ruskih raketa pogodilo je vojne i infrastrukturne objekte u oblasti Lavova na zapadu zemlje. Ukrajinski generalštab navodi i da ruske snage u Mariupolju nastavljaju artiljerijske i vazdušne udare, a da su glavni napori koncentrisani na blokiranje zone oko fabrike „Azovstalj”.

Kod Harkova i Zaporožja dopremljeno je više od 400 tona humanitarne pomoći. Stigao je i konvoj sa civilima iz Mariupolja. Ovaj grad je dobio struju, a očekuje se da će uskoro imati i vodu. Oko čeličane „Azovstalj” i dalje se vode borbe, dok na stolu stoji predlog Turske da se ukrajinski vojnici i civili koji se još nalaze u fabrici evakuišu morskim putem.

Na ponudu Ankare odgovorio je čečenski lider Ramzan Kadirov, koji je podsetio da se „u čeličani nalaze zločinci umešani u brutalna ubistva civila u Donbasu”. Kadirov je na „Telegramu” objavio da, uz dužno poštovanje prema predsedniku muslimanske države (Redžepu Tajipu Erdoganu), želi da podseti da je puk „Azov” fašističko-nacistička zločinačka oružana formacija koja je umešana u brojna zverstva i ubistva civila u Donbasu. Naglasio je da zločinci u podrumima koriste civile kao živi štit, a da su poznati po izjavama koje vređaju islamske vrednosti.

„Ako je muslimane Rusije rastužila vest da je Turska pomogla Ukrajini isporukama dronova, onda zamislite koliko bi kritički shvatili poruku da je ova muslimanska zemlja spremna da evakuiše vatrene protivnike i klevetnike islama”, prenosi Sputnjik poruku Kadirova, koji je, obraćajući se lično Erdoganu, istakao da su pripadnici „Azova” ubice i bezbožnici koji se sada predstavljaju kao nevine žrtve ruske agresije.

Komandir DNR brigade „Istok” Aleksandar Hodakovski rekao je za kanal Rosija 1 da ruski vojnici pregovaraju s neprijateljskom stranom na teritoriji čeličane. Pojasnio je da je devet vojnika izašlo iz tunela mašući belom zastavom i da su u ime brojne grupe koja je ostala u „Azovstalju” tražili da razgovaraju.

Tranzit gasa kroz Ukrajinu opao za više od četvrtine

Ukrajina od 11. maja ne dobija gas za tranzit preko GIS-a „Sohranjivka” jer je taj region pod kontrolom ruskih snaga, pa je ostao samo jedan ulaz za protok gasa u Evropu – GIS „Sudža”, gde je, kako navodi „Gasprom”, prenos svih količina tehnološki nemoguć. Stoga je tranzit gasa opao za više od četvrtine – na 46,8 miliona kubnih metara.

Rusija nacionalizuje udeo u fabrici „Renoa” u Moskvi

Servisno održavanje automobila u Rusiji sada će obavljati „Avtovaz”. Ruski udeo u fabrici „Renoa” u Moskvi prelazi u državno vlasništvo.

Legija stranaca kod Harkova

Pripadnici ukrajinske legije stranaca učestvuju u borbama u okolini Harkova, javljaju tamošnji mediji navodeći da su se nakon obuke strani dobrovoljci borili u nekoliko sela u ovom regionu. Učestvovali su, navodno, borci iz Irske, Holandije, Hrvatske, Brazila i Japana.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*