Rusija optužila SAD za ratni zločin: Onemogućeno da humanitarna pomoć stigne do izbeglica

Ruska vojska je danas optužila Sjedinjene Američke Države (SAD) da onemogućavaju da humanitarna pomoć stigne do sirijskih izbeglica što je, kako je ocenjeno, jednako „ratnom zločinu“.

Ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana saopštio je da je humanitarna situacija veoma teška u regionu At-Tanf, na jordansko-sirijskoj granici, gde se nalazi garnizon medjunarodne koalicije pod vodjstvom Vašingtona.

Potrebno je hitno rešavanje humanitarne situacije u regionu At-Tanf „zbog SAD koje su tu ilegalno rasporedile vojnu bazu i zabranile pristup na 55 kilometara, što je dovelo do toga da desetine hiljada izbeglica nisu u mogućnosti da prime humanitarnu pomoć“, navodi se u saopštenju.

Akcije američke vojske i medjunarodne koalicije predstavljaju „grubo kršenje humanitarnog prava i mogle bi se okvalifikovati kao ratni zločini“, dodaje se u saopštenju Centra koje je dostavljeno ruskim novinskim agencijama.

Početkom oktobra ruska vojska je optužila Vašington za pružanje „podrške“ Islamskoj državi iz
regiona At-Tanf.

Vašington tvrdi da kamp u At-Tanfu američke i britanske specijalne snage koriste za obuku sirijskih pobunjenika u borbi protiv ID.

 

Izvor: beta.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*