Rusija traži od Nemačke 82,3 milijarde dolara odštete zbog zločina iz Drugog svetskog rata

(Foto Pixabay)

MOSKVA – Ruski tužioci zatražili su danas od moskovskog regionalnog suda da zločine koje je nacistička Nemačka počinila u moskovskoj oblasti tokom Drugog svetskog rata priznaju kao genocid, procenjujući da je pričinjena šteta od oko 6,4 biliona rubalja, odnosno 82,3 milijarde dolara.

Kako navodi Rojters, nejasno je da li je takav potez uvod u nove zahteve za finansijsku kompenzaciju od Rusije modernoj nemačkoj, sa kojom su odnosi ozbiljno pogoršani zbog rata u Ukrajini.

Tužioci su zatražili od moskovskog regionalnog suda da „za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i genocid nad sovjetskim narodom prizna utvrđene i novootkrivene zločine koje su počinili nemački fašistički osvajači” u Moskovskoj oblasti u periodu od oktobra 1941. do januara 1942. godine.

Više od 26.000 ljudi ubijeno je na tom području za to vreme, dok su sovjetski građani bili podvrgnuti mučenju, pljački, prinudnom radu i proterivanju, navodi se u saopštenju.

Rojters navodi da je oko 27 miliona sovjetskih građana izgubilo živote u onome što se u Rusiji naziva Velikim otadžbinskim ratom.

Ratnu odštetu od Nemačke nedavno je tražila i Poljska, koja zahteva da joj se isplati 1.300 milijardi dolara. Pošto je Nemačka krajem prošle godine zvanično saopštio da je za Berlin „pitanje reparacija i kompenzacija za ratne gubitke zatvoreno” i da „nemačka vlada ne namerava da otvara pregovore o toj temi”, Varšava je najavila da će podršku za svoj zahtev tražiti u Ujedinjenim nacijama, prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*