Ruski ambasador: Rano je donositi zaključke o talibanima

KABUL –

Još je rano da se donose bilo kakvi zaključci o prirodi radikalnog talibanskog pokreta u aktuelnoj formi, izjavio je danas ambasador Rusije u Avganistanu Dmitri Žirnov.

„Rano je dati odgovor na pitanje o tome ko su današnji članovi talibana. Da, oni su formirali vladu, u kojoj ima jedan Uzbekistanac, koji je zamenik premijera, i jedan Tadžikistanac, koji je na čelu vojske. Ipak, svi oni su iz redova talibana. Međutim, treba im suditi po delima“, rekao je Žirnov, preneo je TAS S.

talibani

Izvor: EPA-EFE/STRINGER

Ambasador je opisao situaciju u Avganistanu kao „mozaičnu“.

„Neki kažu da su prava žena ugrožena, ali ste imali demonstracije po ovom pitanju koje su organizovale žene. U isto vreme, bilo je i antidemonstracija u organizaciji ljudi koji su branili šerijatski zakon i islamizaciju“, dodao je.

Diplomata je dodao da nema osnova da se kaže da će talibanska vladavina proći bez problema.

„Država je ušla u novi period, period tranzicije vlasti, bez alternative za novu vlast. Međutim, vlada se objektivno susreće sa ozbiljnim problemima. Nema osnova da se kaže da će sve proteći glatko, uključujući i mišljenje naroda o novim vladarima. Ukoliko se socijalna i ekonomska situacija pogoršava, a to je vrlo izvesno, onda će, naravno, scenario biti teži“, smatra Žirnov.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*