Ruski sud naložio hapšenje Julije Navaljne u odsustvu

Screenshot

Sud u Moskvi naložio je da se Julija Navaljna, supruga pokojnog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, u odsustvu uhapsi, saopštila je njena portparolka Kira Jarmiš, piše CNN.

Basmanski sudski okrug u Moskvi optužio je Navaljnu za „učešće u ekstremističkoj organizaciji“, rekla je Jarmiš u objavi na društvenim medijima, navodi ovaj medij.

Aleksej Navaljni preminuo je, piše CNN, 16. februara u kaznenoj koloniji u Sibiru gde je služio kaznu od 19 godina nakon što je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke zajednice, finansiranje ekstremističkih aktivista i druge zločine u avgustu.

Već je služio kazne od 11 i po godina u maksimalno obezbeđenom zatvoru zbog optužbi za prevaru i druge zločine koje je uvek negirao i tvrdio da su politički motivisane, navodi se.

Navaljni je bio najistaknutiji lider opozicije u Rusiji i godinama je kritikovao Putina, izlažući se velikom ličnom riziku, piše ovaj medij. Njegova smrt došla je nekoliko nedelja pre zakazanih predsedničkih izbora u zemlji, navodi se, a koje međunarodna zajednica uglavnom vidi kao formalnost koja će Putinu osigurati peti mandat na vlasti.

Navaljnijeva smrt izazvala je tugu i bes širom sveta, kao i u Rusiji, gde najmanji akti političkog neslaganja nose velike rizike, piše CNN.

On se vratio u Rusiju 2021. iz Nemačke, gde je bio lečen nakon što je otrovan nervnim agensom novičokom, sovjetskom supstancom, pište u tekstu. Po dolasku, navodi se, Navaljni je bio brzo uhapšen – na optužbama koje je odbacio kao politički motivisane – i ostatak svog života proveo je u zatvoru.

Njegova supruga, Julija Navaljna, optužila je ruskog predsednika Vladimira Putina u februaru za odgovornost za njegovu smrt i naznačila da će preuzeti ulogu svog supruga, za „srećnu, lepu Rusiju“, navodi se.

Navalnaja je objavila, piše CNN, osmominutni video na društvenim mrežama svog pokojnog supruga, rekavši da je Putin „ubio oca moje dece, Putin je oduzeo najdragoceniju stvar koja je bila moja najbliža i najvoljenija osoba“.

Ona je rekla da ruske vlasti „kriju“ Navalnijevu smrt u pokušaju da prikriju uzrok njegove smrti – „lažući jadno“ i čekajući da „tragovi još jednog Putinovog novičoka nestanu“, navodi ovaj medij.

Kremlj je odbacio sve optužbe za učešće u Navaljnijevom smrti, piše CNN.

 

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*