Ruski vojnik priznao krivicu na ukrajinskom suđenju za ratne zločine

Vadim Šišimarin (Foto AP/Efrem Lukatsky)

Prvi ruski vojnik kome se sudi za ratne zločine Moskve tokom invazije na Ukrajinu danas se izjasnio krivim za ubistvo nenaoružanog civila.

Vadim Šišimarin (21) bi mogao dobiti doživotnu kaznu zatvora jer je 28. februara, četiri dana nakon početka invazije, kroz otvoreni prozor automobila pucao u glavu 62-godišnjem Ukrajincu u oblasti Suma.

Prema rečima Šišimarina, povlačeći se, on i njegove kolege zaplenili su civilni automobil marke Folksvagen. Na putu su videli nenaoružanog čoveka kako razgovara telefonom:„Dobio sam naređenje da pucam, ispalio sam rafal u njega, pao je, mi smo krenuli dalje“, rekao je on.

Sudija je pitao Šišimarina da li će se izjasniti krivim. Šišimarin je odgovorio: „Da”. Potpuno?“ – pitao je sudija, na šta je Ruski vojnik je odgovorio potvrdno.

Zarobljeni Šišimarin je bio pripadnik ruske tenkovske jedinice i krivično je gonjen prema delu ukrajinskog krivičnog zakona koji se bavi zakonima i običajima ratovanja.

Sedeći iza stakla, ruski vojnik Vadim Šišimarin (21) razgovara sa svojim prevodiocem (Foto AP/E.L.)

Ukrajinski generalni tužilac Irina Venediktova ranije je rekla da njena kancelarija priprema predmete za ratne zločine protiv 41 ruskog vojnika za krivična dela među kojima su bombardovanje civilne infrastrukture, ubijanje civila, silovanje i pljačka.

Ne zna se koliko je osumnjičenih u ukrajinskim rukama i kom broju će biti suđeno u odsustvu, prenosi Beta.

Kao prvi slučaj ratnih zločina u Ukrajini, Šišimarinovo krivično gonjenje je izazvalo medijsku pažnju. Zbog velikog broja novinara suđenje je odloženo za 19. maj. Prema rečima sudije, na suđenje je došlo više od 150 predstavnika medija.

Istražitelji prikupljaju dokaze o mogućim ratnim zločinima kako bi ih izneli pred Međunarodni krivični sud u Hagu.

Kancelarija Venediktove saopštila je da istražuje više od 10.700 slučajeva potencijalnih ratnih zločina u koje je uključeno više od 600 osumnjičenih, uključujući ruske vojnike i vladine zvaničnike.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*