Ružić: Manje od jedan odsto zaraženih đaka

Nastava u školama po modelu „semafora” nije neuspela i situacija uopšte nije alarmantna, poručio je juče ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i dodao da su brojevi zaraženih učenika i nastavnika veoma niski.

On je, odgovarajući na pitanja novinara ispred Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, u kom je primio treću dozu vakcine protiv kovida 19, rekao da se ni na koji način ne razmišlja o prekidanju obrazovno-vaspitnog rada na regularan način. „Trenutno stanje je realno i refleksija je godišnjih odmora i odlazaka na more, ali obrazovni sistem i dalje pokazuje najviši stepen rezistentnosti”, istakao je Ružić, a preneo Tanjug.

Ministar je rekao i da su brojevi zaraženih učenika i nastavnika veoma niski. „Što se tiče dece, broj zaraženih je ispod jedan odsto, a kod zaposlenih u prosveti, nastavnog i vannastavnog osoblja on iznosi 1,3 ili 1,4 odsto. To je podatak od pre tri dana”, rekao je juče Ružić.

Kako je rekao, dosta toga se pojavljuje na društvenim mrežama, gde postoji, kaže, mnogo nejasnoća. Istakao je da će model „semafora” biti inoviran u skladu sa situacijom na terenu i da će imati sastanak s predstavnicima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, kako bi se utvrdilo na koji način će se to učiniti. „Ne očekujem preterane probleme, ali vakcinacija je jedini lek”, naglasio je Ružić.

On je izjavio i da je vakcinisano oko 52 odsto prosvetnih radnika, te izrazio nadu da će se uskoro dostići broj od 57 do 58 odsto. Kada je reč o pojedinim peticijama koje su se pojavile u javnosti, a koje se odnose na to da učenici u školama ne bi trebalo da nose maske, Ružić naglašava da o tome brine Institut „Batut”. „Situaciju su procenili stručnjaci i to je nešto što će važiti u skladu s preporukom. Imaćemo tokom nedelje redovne sastanke i videćemo šta ćemo dalje odlučiti”, naveo je Ružić.

Direktor Druge ekonomske škole Dejan Nedić rekao je da su škole najbezbednija mesta za boravak i naveo da je u toj obrazovnoj ustanovi od 1.200 učenika zaraženo sedmoro. Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović naglasio je da je za sve lakše da se nastava odvija u školama.

Ministar Ružić i direktori beogradskih škola Bjelanović i Nedić juče su u Institutu „Torlak” primili treću dozu vakcine protiv virusa korona.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*