SAD će primiti više od 50.000 evakuisanih Avganistanaca

VAŠINGTON: Očekuje se da će najmanje 50.000 Avganistanaca biti primljeno u SAD nakon pada Kabula u ruke Avganistana, kao znak „trajne posvećenosti“ da se pomogne ljudima koji su pomagali Americi i onima koji su posebno ranjivi pod talibanskom vladavinom, izjavio je sekretar američkog ministarstva za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas.
q
Foto: TANJUG/ AP Photo/Jose Luis Magana

Na desetine hiljada Avganistanaca je uspelo da dođe na sigurno i u procesu je preseljenja u SAD.

„Naša posvećenost je trajna. Ovo nije pitanje samo za naredne nedelje. Nećemo stati dok ne ispunimo krajnji cilj“, rekao je Majorkas, preneo je AP.

Bivši guverner američke države Delaver, Džek Markel, biće koordinator operacije koju Bela kuća zove „Saveznička operacija dobrodošlice“.

On će raditi sa Nacionalnim bezbednosnim savetom, i još nekim federalnim agencijama, da osigura da „ranjivi Avganistanci koji prođu proveru mogu da se bezbedno i kvalitetno nasele u SAD“, izjavila je Karin Žan-Pjer, zamenica portparola Bele kuće.

Blizu 130.000 ljudi je evakuisano iz Avganistana, ali su mnogi još u tranzitu i prolaze kroz provere u ostalim zemljama, uključujući Nemačku, Španiju, Kuvajt i Katar.

Zasad je u SAD stiglo više od 40.000 ljudi, a Majorkas je rekao da oko 20 odsto pridošlih čine američki državljani ili oni koji imaju stalno mesto prebivališta u Americi.

Preostali su u procesu dobijanja specijalne imigracione vize, a u pitanju su osobe koje su radile za američku vojsku ili NATO kao prevodioci, ili na nekom drugom mestu.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*