SAD obeležava 19. godišnjicu terorističkog napada

epa05532917 (FILE) A handout image dated 11 September 2001 taken by the New York City Police Department and obtained by ABC News shows an aerial view of a burning tower of the World Trade Center as one has already collapsed, in New York, New York, USA. On 11 September 2001, during a series of coordinated terror attacks using hijacked airplanes, two airplanes were flown into the World Trade Center's twin towers causing the collapse of both towers. A third plane targeted the Pentagon and fourth plane heading towards Washington, DC ultimately crashed into a field. The unprecedented attack claimed the lives of almost 3,000 people. EPA/NEW YORK CITY POLICE / HANDOUT MANDATORY CREDIT: ABC NEWS
NJUJORK, BEOGRAD –

U SAD se danas obeležava 19. godišnjica od terorističkog napada u kome je stradalo skoro 3.000 ljudi u Njujorku, Virdžiniji i Pensilvaniji.

Tog 11. septembra 2001. godine 19 pripadnika terorističke organizacije Al Kaida oteli su četiri aviona od kojih su dva udarila u Svetski trgovinski centar na Menhetnu u Njujorku, po jedan u svaki soliter sa 17 minuta razlike, nakon čega su se oba solitera, takozvane Kule bliznakinje, srušila.

11, septembar,, njujork

Treći avion udario je u Pentagon, glavno sedište Ministarstva odbrane SAD u Vašingtonu, a četvrti avion srušio se u ruralnom delu Pensilvanije 130 km istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Taj napad smatra se najsmrtonosnijim od napada na luku Perl Harbur u Drugom svetskom ratu i smatra se da je on promenio percepciju bezbednosti SAD i naterao tadašnjeg predsednika Džordža V. Buša da objavi rat terorizmu i napadne Avganistan, prenosi Glas Amerike.

Američke snage su uspele da zbace Talibane sa vlasti u Avganistanu, a potraga za vođom Al Kaide Osamom Bin Ladenom trajala je do 2011. godine kada su ga mornaričke foke pronašle u Pakistanu i ubile.

Tokom današnjeg dana na sva tri mesta biće odata počast žrtvama tog napada.

Napadi 11. septembra su relativno najznačajniji događaj koji se do sada desio u 21. veku u smislu opštih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posledica koje su usledile u SAD i mnogim drugim delovima sveta.

Mihajlović: 11. septembar promenio svet

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je teroristički napad na kule bliznakinje u Njujorku događaj koji je promenio svet i da posle tog 11. septembra 2001. godine ništa više nije isto na globalnom planu.

„Serija koordinisanih napada protiv SAD, koji su se dogodili pre 19 godina u Njujorku i u kojima je nastradalo blizu 3.000 ljudi, nisu samo pitanje terorizma, već potrebe da se ceo svet udruži u borbi protiv globalnih pretnji kao što su terorizam, bioterorizam i klimatske promene“, izjavila je ona.

Mihajlović je dodala da je reč o jednom od najtežih napada koji je ostavio ogromne posledice i po ekonomiju ne samo Sjedinjenih Američkih Država, već celog sveta.

„Borba protiv terorizma i ostalih globalnih pošasti i dalje traje. Udruženi u tom cilju, važno je da se vodimo osnovnim vrednostima modernih civilizacijskih tekovina – pravom na dostojanstven i slobodan život, zajedništvom i solidarnošću među narodima“, rekla je ona.

 

IZVOR:TANJUG

 

FOTO:EPA/New York citiy police

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*