Saradnja sa Italijom u borbi protiv iregularnih migracija

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je danas putem video-konferencijske veze sa ministarkom unutrašnjih poslova Republike Italije Lućanom Lamorđeze o nastavku saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, posebno u borbi protiv iregularnih migracija.

Vulin je naglasio da Srbija odgovorno pristupa problemu iregularnih migracija, uz puno poštovanje ljudskih prava migranata, o čemu svedoči i činjenica da im je omogućila vakcinaciju protiv COVID-19, što nisu učinile ni mnogo bogatije zemlje.

On je naglasio da je u Srbiji zakon jednak za sve i svi oni koji su na njenoj teritoriji moraju ga doslovno poštovati, i ukazao na to da su pripadnici MUP-a maksimalno posvećeni razbijanju organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, o čemu svedoče i nedavne uspešne policijske akcije.

Tokom razgovora je ocenjeno da uspešnu saradnju na polju borbe protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima i ljudima treba nastaviti i unaprediti za dobrobit građana i jedne i druge zemlje, u čemu posebno značajnu ulogu ima razmena informacija i operativnih podataka između policija dveju zemalja.

Vulin je predložio da se u saradnji sa UNHCR-om u Srbiji organizuje zajednička konferencija na temu upravljanja migracijama, na kojoj bi, osim Srbije i Italije, učestvovale i druge zemlje, što bi bila odlična prilika da se razmene dobra iskustva u ovoj oblasti.

Vulin i Lamorđeze su razmotrili i mogućnosti daljeg razvoja saradnje kroz potpisivanje sporazuma u oblasti borbe protiv narkotika i uzajamnom priznanju vozačkih dozvola, kao i kroz zajedničke obuke policijskih službenika koje će doprineti njihovoj većoj efikasnosti.

Vulin je preneo ministarki Lamorđeze čvrst stav Srbije da neće dozvoliti da takozvano „Kosovo“ postane članica Interpola i da će učiniti sve da to spreči, naglasivši da bi to predstavljalo kršenje međunarodnog prava i suštine postojanja ove međunarodne organizacije.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će se uskoro, kada epidemijska situacija bude dozvolila, sastati u Beogradu ili Rimu, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*