Šarčević: Brinu me direktori

Beograd, 1. septembra 2020 - ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 9. marta 2020 - U osnovnim i srednjim skolama u Srbiji pocela je nova skolska godina, a prvi put u djacke klupe selo je oko 66.000 prvaka. Ministar prosvete Mladen Sarcevic, koji je jutros posetio novoizgradjenu osnovu skolu u Lestanima "Nikola Tesla", cestitao je djacima polazak u skolu, narocito prvacima i predskolcima, jer je to za njih, kako je rekao, veliki korak. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs "Svima želim uspeh sreæan pocetak netipiène, ali nadam se uspešne, školske godine", rekao je ministar.
BEOGRAD –

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da će prosvetna inspekcija ići pojačano u domove i srednje škole i upozorio da će se, ako direktori ne sprovedu mere, to smatrati teškom povredom dužnosti, što znači i smenu.

On je za RTS rekao da je prethodna nedelja u školama prošla vrlo korektno, ali da može još mnogo toga da se uradi.

Povodom izjave Predraga Kona da ga najviše brinu srednjoškolci, jer je dobio prijave da izlaze za vreme odmora, da ne koriste maske, Šarčević kaže da ga od srednjoškolaca više brinu direktori srednjih škola, jer oni komanduju celom pričom.

sarcevic

„Srednjoškolci su adolescenti koji su po prirodi takvi, ali odrasli ne mogu da im dozvole takva ponašanje u ovom ambijentu“, istakao je ministar.

Ako direktori ne sprovedu mere i ako oni nisu komandanti onoga što treba da prate, onda će se prekršaj te vrste smatrati teškom povredom dužnosti, što znači i smenu, rekao je Šarčević, uz izvinjenje većini koja to radi „savršeno dobro“.

Za beogradsku Osnovnu školu „Braće Jerković“ gde je prvog dana škole otkriveno da je jedan učenik trećeg razreda pozitivan na korona virus, Šarčević rekao da slučaj u Železniku nije otkriven, nego je samo majka prijavila da je dete testirano i da su rezultati pozitivni.

Što se tiče slučaja u Kragujevcu, gde je dete poslato u samoizolaciju jer su roditelji bolesni, ministar napominje da je tu bio jedan nesporazum u javljanju razrednog starešine, direktora i lekarskog tima.

„Dete ne živi samo u školi, već ostatak dana provodi kući, na igralištu, i to je teško iskontrolisati“, naveo je Šarčević i pozvao roditelje da obrate pažnju ne samo u slučaju kada se čeka rezultat, već i ako vide da je dete malaksalo, da ima promenu na sebi.

Upitan za sažetak gradiva koji su tražili srednjoškolci, Šarčević navodi da su nastavni planovi i programi na neki način redukovani u dozvoljenoj meri do 20 odsto, što je objavljeno u Prosvetnom glasniku.

Naveo je da je snimljena nastava za ceo septembar, a da se odavno snima i za oktobar.

IZVOR:RTV

FOTO:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*