Šarović: Obustavljanje pomoći od 125 miliona evra, prva veća opomena vlastima RS

Šarović: Obustavljanje pomoći od 125 miliona evra, prva veća opomena vlastima RS 1Foto: EPA/NED ALLEY NORWAY OUT

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je obustavljanje isplate 125 miliona evra pomoći EU za ekonomiju u borbi protiv pandemije, najdirektnija i prva veća opomena vlastima u Republici Srpskoj i njihovoj pogubnoj politici.

„Nadamo se da Republika Srpska neće trpeti dalju štetu izazvanu neodgovornim ponašanjem pojedinaca, iako se opet najavljuje mogućnost novih ekonomskih mera“, kazao je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

On je naveo da je taj novac trebalo da posluži privrednicima BiH, uključujući i privrednike iz Republike Srpske, da saniraju ekonomske posledice izazvane pandemijom korona virusa.

Šarović je naglasio da je obustavljanjem 125 miliona evra pomoći EU „režim direktno kaznio i oštetio privrednike iz Republike Srpske“.

„Mi iz SDS smo proteklih sedmica jasno upozoravali do čega nas ovakva politika vlasti može da dovede, uključujući najgore scenarije, kao i ekonomske i neke druge sankcije i narodu i Republici Srpskoj“, naveo je on.

Lider SDS-a je ocenio da je vladajuća koalicija, „igrajući se sa sudbinom Republike Srpske i zloupotrebljavajući patriotska osećanja naroda, otvorila sve moguće frontove krize, bez jasnog plana i ne vodeći računa o mogućim posledicama, nastojeći da stanje konflikta iskoristi isključivo za svoje potrebe osvajanja vlasti“.

Cilj im je, naglasio je Šarović, da iskoriste političku krizu, držeći ovakvo stanje do oktobarskih izbora, uz, kako je naveo, uhodanu taktiku optuživanja opozicije za tobožnju izdaju.

„A sada je potpuno jasno da se polako povlače i samo prave strategije kako da to narodu saopšte“, dodao je on.

Šarović je još kazao da je „najveća izdaja Republike Srpske i njenih građana ogromna javna korupcija i kriminal, koji su po svim relevantnim parametrima, najveći Evropi“

„Najveća izdaja je rastuće siromaštvo i masovni egzodusi stanovništva, što je direktna odgovornost i ide na dušu postojećeg režima u Republici Srpskoj“, zaključio je on.

Evropska komisija zaustavila je isplatu 125 miliona evra, koje su entiteti u Bosni i Hercegovini trebali dobiti kao pomoć za oporavak od posledica pandemije.

Ta je informacija potvrđena pošto je nedavno iz Brisela stiglo upozorenje da bi sankcije mogle biti odgovor na secesionističku politiku vlasti Republike Srpske.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*