Šarović (SDS): Dodik bi morao podneti ostavku

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Srpska demokratska stranka (SDS) „pokrenuće sve mehanizme“ pred nadležnim institucijama, tužilaštvima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, da bi se sprovela opsežna istraga o prisluškivanju članova opozicionih stranaka, odlučilo je danas Predsedništva SDS na sednici u Banjaluci.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Predsednik SDS Mirko Šarović je rekao da ta afera može da nadmaši sve do sada slične slučajeve.

„Najvišerangirani funkcioner iz Republike Srpske (srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik) vlastitim priznanjem (u sredu) u najvišem demokratskom telu RS svojom izjavom priznaje da je vršeno nelegalno prisluškivanje narodnih poslanika“, naveo je Šarović novinarima u Banjaluci.

Dodao je da se radi o jednom od najtežih krivičnih dela.

Šarović je naglasio da je obaveza SDS da kolektivnom krivičnom prijavom svih poslanika nađe način i mogućnost da se „ovoj vrsti bezakonja stane na put“.

„U svakoj normalnoj zemlji morao bi da podnese ostavku, ali znajući njegov moralni lik, to se neće dogoditi. Ako se ukaže prilika za njegov opoziv zbog toga što je učinio, mi ćemo je iskoristiti”, rekao je Šarović.

On je kazao da je Dodik još jednom pokazao da predstavlja „pretnju napretku Republike Srpske“.

„Ovo je tako važan trenutak u kojem moramo pokazati odlučnosti i da ovo nije zemlja bezakonja, niti zemlja jednog pojedinca, već da je demokratska zemlja“, ocenio je Šarović.

Govoreći o održavanju „mise za Blajburg“ prošlog vikenda u Sarajevu, Šarović je rekao da je SNSD propustila priliku da osudi ustaški pokret i nedela tog pokreta, jer u parlametnu BiH nisu glasali za inicijativu kojom se to osuđuje.

„Oni su izbegli da zajedno s nama budu deo te većine, štiteći svoje koalicione partnere“, kazao je Šarović, navodeći da je „iza te rezolucije stala“ Srpska pravoslavna crkva.

Komentarišući to što SNSD donošenje budžeta za 2020. godinu i održavanje lokalnih izbora uslovljava odlaskom članova CIK, lider SDS je rekao da Dodik i njegova stranka „više neće biti u prilici da manipuliše izbornom voljom građana“.

„Na osnovu te njihove rakcije vidi se koliko im je važna CIK. Mi im poručujemo da ta institucija treba da radi u interesu građana, a ne onih koji je koriste za manipulacije na izborima“, naglasio je Šarović.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*