Saslušanje o slučajevima opažanja NLO, prvo posle više od 50 godina

Foto: pixabay.com
VAŠINGTON: Prvo javno saslušanje u američkom Kongresu o slučajevima opažanja Neidentifikovanih letećih objekata (NLO) u SAD, biće, posle više od 50 godina, održano danas.

Dugo očekivano svedočenje dvojice visokih vojnih zvaničnika zaduženih za ispitivanje očevidaca biće pažljivo praćeno nakon decenija tajnosti, prenosi Bi-Bi-Si.

Dvojica zvaničnika koji svedoče su Ronald Multri, najviši obaveštajni zvaničnik Pentagona, i Skot Brej, zamenik direktora mornaričke obaveštajne službe.

Zvaničnici će na javnoj raspravi opisati napore SAD da istraže neobjašnjive vazdušne pojave (UAP), što je vladin naziv za NLO.

„Američki narod očekuje i zaslužuje da njihovi lideri u vladi i obaveštajnim službama ozbiljno procene i reaguju na sve potencijalne rizike nacionalne bezbednosti – posebno one koje ne razumemo u potpunosti“, rekao je član Predstavničkog doma Andre Karson.

Nakon javne rasprave, komisija će održati tajnu sednicu sa poslanicima.

Uoči saslušanja, naučnici i stručnjaci su napisali nacrt pitanja koja bi poslanici trebalo da postave svedocima.

„Ako mogu da potvrde NLO u svemiru, ući će u istoriju i pomoći da se eliminiše čitava kategorija potencijalnih objašnjenja koja imaju veze sa atmosferskim fenomenom, kineskim fenjerima, civilnim dronovima“, napisao je Melon na svom blogu.

Fascinacija javnosti letećim tanjirima, užarenim svetlima i vanzemaljskim letelicama traje već generacijama, a poslednje javne rasprave o ovom pitanju započele su 1966. godine, kada je republikanski kongresmen i budući predsednik SAD Džerald Ford sazvao nekoliko saslušanja kako bi se razgovaralo o viđenjima NLO-a nakon onog u Mičigenu koje je posmatralo preko 40 ljudi, uključujući desetak policajaca, navodi Bi-Bi-Si.

Prošlog decembra, demokrate su uspele da u godišnji zakon o ovlašćenjima u vezi sa nacionalnom odbranom, koji je potpisao Džozef Bajden, uključe pravni akt koji obavezuje vojsku da uspostavi stalnu kancelariju za istraživanje UAP-a pod nazivom Grupa za identifikaciju vazdušnih objekata i sinhronizaciju upravljanja, navodi britanski javni servis.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*