Sastanak ministra Vulina sa generalom Pičom

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO generalom Stjuartom Pičom u Beogradu. Današnji susret realizovan je na marginama posete delegacije NATO, na čelu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, vežbi „Srbija 2018“.

Ministar Vulin je istakao da je Republika Srbija čvrsto opredeljena da zadrži poziciju vojne neutralnosti i da je „Partnerstvo za mir“ optimalni oblik saradnje sa NATO paktom, koji omogućuje saradnju na brojnim poljima. General Pič je izneo stav da Alijansa u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije kao i navedeni pristup Srbije saradnji sa NATO, a da on lično veoma ceni kredibilitet i sposobnost Vojske Srbije.

Prema rečima ministra odbrane Srbije, za Republiku Srbiju KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji koja ne sme da se smanjuje i zahvalio za angažovanje zemalja NATO u njegovom sastavu. On je dodao i da bilo kakvi koraci prištinskih vlasti usmereni na formiranje tzv. „vojske Kosova“ predstavljaju grubo kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Vojnotehničkog sporazuma i potpuno su neprihvatljivi za Srbiju.

General Pič ponovio je stav Alijanse da odluka o smanjivanju snaga KFOR treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma. On je podvukao izjavu generalnog sekretara Stoltenberga, koja je ponovljena jutros u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da NATO ne podržava jednostrane korake na pretvaranju tzv. „Kosovske snage bezbednosti“ u tzv. „Oružane snage Kosova“ bez odgovarajućih ustavnih promena i da u NATO-u zvanično ne koriste izraz „vojska Kosova“ već isključivo „Kosovske snage bezbednosti“.

Na kraju današnjeg sastanka, ministar Vulin je naglasio da će saradnja sa NATO biti nastavljena pod okriljem Programa „Partnerstvo za mir“.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*