Savet UN za ljudska prava otvara mesto izvestioca za Avganistan

Izvor: Shutterstock

Evropska unija je dobila bitku u Savetu UN za ljudska prava gde je izdejstsvovala otvaranje mesta izvestioca za Avganistan, zaduženog da prati situaciju u toj zemlji i daje preporuke.

„To je neophodna faza da se osigura kontinuirano praćenje preko nezavisnog stručnjaka i da se pomogne u sprečavanju novog pogoršanja situacije sa ljudskim pravima u Avganistanu“, rekla je predstavnica EU pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Lote Knudsen.

Predlog rezolucije kojom se uvodi mandat izvestioca na period od godinu dana podnet je uz podršku SAD a usvojilo ga je 28 zemalja. Pet zemalja je bilo protiv (Kina, Rusija, Venecuela, Pakistan i Eritreja), a 14 je bilo uzdržano.

Pre glasanja kineski predstavnik optužio je SAD i njihove saveznike da su oni izvor problema u Avganistanu i zatražio da se poštuje suverenitet Avganistana.

Tokom specijalne sesije Saveta UN o Avganistanu, 24. avgusta, neposredno posle dolaska talibana na vlast, neke zemlje su uzalud tražile uspostavljanje mehanizma za praćenje situacije u toj zemlji vezano za ljudska prava. To pitanje je nedavno ponovo pokrenuto.

Izvestilac će biti zadužen da prati razvoj situacije po pitanju ljudskih prava u Avganistanu i da daje preporuke, uz podršku visokog komesarijata UN za ljudska prava u oblastima koje se odnose na prava žena i devojčica, prava pripadnika manjina, mučenja i prava na obrazovanje.

U rezoluciji se traži da odmah prestanu sva kršenja ljudskih prava i sva narušavanja tih prava kao i kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Avganistanu.

Od preuzimanja vlasti 15. avgusta talibani pokušavaju da ubede stanovništvo i međunarodnu zajednicu da su se promenili i da će njihov režim biti manje brutalan nego prethodni izmedju 1996. i 2001, kada žene nisu mogle da rade ni da uče.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*