Sazdanovic: Lekar ima pravo na mišljenje, ali van radnog vremena

BEOGRAD –

Moramo da reagujemo na naše kolege koji su možda uplašeni ili ne znaju dovoljno, a moraju da budu profesionalni, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Predrag Sazdanović povodom jučerašnje odluke Lekarske komore Srbije da podnese prijavu protiv lekara koji pacijentima ne preporučuju vakcinaciju bez jasnog i opravdanog razloga.

Sazdanović je za TV Prva rekao da lekar ima pravo na mišljenje, ali van radnog vremena i dodao da će Lekarska komora na Sudu časti proceniti koliku je štetu takav lekar naneo i da li za to snosi odgovornost, uključujući i gubitak licence.

doktor, lekar, medicina1, zdravstvo1

Izvor: Pixabay

Podsetio je da je Ministarstvo zdravlja otvorilo broj mobilnog telefona 064/88-11-405 na koji građani putem viber aplikacije mogu da prijave lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinaciju.

Sve nepravilnosti koje budu dostavljene biće procesuirane pred Sudom časti Lekarske komore, odnosno protiv nesavesnih lekara biće podnete prijave za ugrožavanje života i zdravlja građana.

Sazdanović je istakao da ljudi moraju da shvate da virus postoji i da je smrtonosan i dodao da nije tačno da vakcina ubija.

„Moramo da ponavljamo ove činjenice građanima jer mnogi ne veruju. Ukoliko stignu ozbiljne prijave za lekare Ministarstvo zdravlja će pokrenuti krivičnu prijavu za nesavesno lečenje, a Lekarska komora Srbije će na sudu časti proceniti koliku je štetu naneo“, rekao je Sazdanović.

Suština akcije je profesionalnost i poruka lekarima da se bave svojim poslom, poručio je.

Sazdanović napominje da se ne prihvataju anonimne prijave i da precizno mora da bude definisano o kom pacijentu i lekaru je reč.

„Onda se pokreće mehanizam nadzora Ministarstva zdravlja i Lekarske komore Srbije kako bi se utvrdile činjenice da li je to što je pacijent prijavio krivično delo ili zahteva odgovarajuću meru Suda časti“, dodao je on.

Sazdanović je govorio i o kovid propusnicama, navodeći da će konačnu odluku o uvođenju doneti Vlada Srbije.

„Ne znam zašto ne bismo o tome razmišljali i planirali. Postoje protesti na sahranama u Srbiji sa pitanjem zašto nisu uvedene kovid propusnice, postoji ozbiljna grupacija ljudi, možda čak i veća nego ova koja je protiv“, rekao je Sazdanović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je juče da je pitanje trenutka kada će u Srbiji biti uvedene kovid propusnice, te tvrdi da je razlog jednostavan, a to je spasavanje ljudskih života.

„Smatram da ćemo morati pre ili kasnije da dođemo do kovid propusnica. U velikoj većini zemalja to funkcioniše i radi“, rekao je Lončar.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*