Sazdanović: Obaveza lekara da preporuče vakcinu

BEOGRAD –

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović izjavio je da je posao lekara da preporuči vakcinu, i da će prvi ginekolog akušer koji dobije krivičnu prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom, opametiti sve ostale lekare da to učine.

„Ovaj virus je u ovom talasu napao trudnice. Šta mislite da virus mutira, a veoma je mutagen, i napadne dečju populaciju, školsku? Šta ako u nekom talasu budemo imali vesti o deci koja nisu zaštićena a preminula su“, upitao je Sazdanović.

korona, kovid, pandemija, vakcina, vakcinacija

Izvor: EPA-EFE (Dedi Sinuhaji)

On je za RTS rekao da je poruka lekarima jasna, a to je da rade svoj posao profesionalno i da preporuče vakcinu, dok je na pacijentu da li će preporuku prihvatiti.

„Vaš posao je da preporučite vakcinu, a lično mišljenje je da li verujete ili ne“, naveo je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Podseća da je krajem marta-početkom aprila udruženje ginekologa u Srbiji, na preporuku SZO i drugih svetskih organizacija, dalo preporuku o vakcinaciji trudnica.

„Zakonska obaveza u primarnoj zaštiti, izabranih lekara je – da li se radi o starijima, deci, trudnicama – da prate preporuke i preporuče vakcinaciju. Ako to ne urade, snosiće krivičnu i materijalnu odgovornost za nešto što su učinili ili nisu. Samo ih podsećam, oni znaju svoje obaveze. O etičnosti i Hipokratu ne želim da govorim“, naglašava Sazdanović.

Obraćajući se onima koji još sumnjaju u postojanje virusa, Sazdanović je rekao:

„Da, virus postoji, iako mnogi još negiraju da postoji. Ako sad nije jasno, kad će biti jasno. Da, virus ubija, pogotovo rizične grupe, kao što su i trudnice. Treća stvar je da postoji vakcina koja brani od najtežih oblika. Četvrto, ne, niko nije umro od vakcine protiv kovida. To ne postoji“.

Govoreći o zdravstvenom stanju bebe čija je majka preminula u Kragujevcu od posledica kovida, Sazdanović kaže da je umereni optimista.

„Beba je stabilna, imamo umereni optimizam, dobija na težini, ima oko 1.650 grama, kiseonik je smanjen, moramo biti oprezni. Ovo je nova situacija, beba je negativna, dajte vremena da sve ovo bude kako treba“, rekao je Sazdanović.

Dodaje da je već danima više od 30 odsto uzoraka pozitivno od ukupnog broja zaraženih, što je mnogo i stvara pritisak na hospitalni sistem.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*