Sebastijan Kurc doputovao u Beograd

Beograd, 4. septembra 2021 - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic primio je danas u radnu posetu kancelara Austrije Sebastijana Kurca. Predsednik Vucic i kancelar Kurc prvo su razgovarali u cetiri oka. FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg
BEOGRAD –

Predesednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, koji boravi u poseti Srbiji. Predsednik Srbije je svog visokog gosta srdačno dočekao ispred zdanja na Andrićevom vencu. Vučić i Kurc razgovaraće najpre u četiri oka, a nakon toga će biti održan i sastanak delegacija dve zemlje.

Predsednik Srbije će zatim kancelaru Austrije uručiti Orden Republike Srbije na lenti, za zasluge u unapređenju odnosa sa Srbijom i celim regionom Zapadnog Balkana, posle čega će se dvojica zvaničnika obratiti medijima.

kurc, vucic

Izvor: Tanjug,Tara Radovanović

Austrijski kancelar, inače, jedan je od glavnih zagovornika proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i čvrsto podržava evropske integracije Srbije.

Uoči dolaska u Beograd, on je za Tanjug rekao da Austrija smatra Srbiju važnim partnerom i sidrom stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Pored odličnih bilateralnih odnosa i evropskog proširenja, razgovaraćemo i o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija. Srbija može da se osloni na našu punu podršku na putu ka EU. Evropska unija je potpuna tek kada joj sve države Zapadnog Balkana budu pristupile“, poručio je Kurc.

Pored značajne političke podrške koju Beč pruža Beogradu, Austrija je i važan ekonomski partner i drugi najveći strani investitor u Srbiji, sa oko 400 firmi koje posluju u našoj zemlji.

Spoljnotrgovinska razmena prošle godine bila je na nivou od oko 1,25 milijardi evra. Takođe, važnu sponu u odnosima Srbije i Asutrije čini brojna srpska dijaspora koja u toj zemlji, prema zvaničnim podacima broji više od 120.000 državljana Srbije koji žive i rade u Austriji, ali je, prema procenama broj ljudi poreklom iz Srbije oko 300.000.

Jadranka Joksimović dočekala kancelara

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović dočekala je danas na beogradskom aerodromu, saveznog kancelara Austrije Sebastijana Kurca, koji je stigao u zvaničnu posetu Srbiji.

U kratkom razgovoru koji je potom upriličen, ministar Joksimović zahvalila je Austriji na strateškoj podršci našem evropskom putu i informisala austrijskog kancelara o aktivnostima koje Srbija preduzima u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Savezni kancelar je posebno pohvalio odgovorno postupanje Republike Srbije tokom pandemije i značajne reformske aktivnosti u procesu evropskih integracija, navodi se u saopštenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*