Šećerna repa donosi zaradu i ove sezone

Šećerana Crvenka planira ove godine, kao i lane, proizvodnju na dvanaest hiljada hektara. Pad cene šećera na svetskom tržištu za sada se neće odraziti na naše proizvođače kažu u kompaniji Hellenic Sugar, jer šećerana Crvenka garantuje cenu od 32 evro centa.

Na teritoriji Sombora, Apatina i Odžaka prošle godine je bilo više padavina nego u drugim delovima Vojvodine, pa je i prinos šećerne repe bio dobar bez obzira na sušnu godinu preko 60 tona, i to sa dobrom digestijom, navode na zvaničnoj internet stranici Opštine Kula..

Kada se sabere i oduzme, proizvođači kažu da je reč o proizvodnji koja donosi zaradu. Obećana cena od 32 evro centa za prinos preko 60 tona i digestiju iznad 15 je lako ostvariva, smatraju u šećerani i nadaju se da će ugovoriti planiranih 12.000 hektara.

„Još smo jednu stvar uveli kao novinu. To je jedna skala koja će pratiti cenu šećera na Londonskoj berzi i kako cena bude rasla, mi ćemo povećavati cenu“ – kaže Nastadin Jovović, menadžer agronomske službe šećerana Crvenka.

Pred ovu setvu proizvođači kažu da je repa jedina kultura gde imaju sigurnost plaćanja. Ugovori se potpišu i nema nepoznanica kao kod proizvodnje kukuruza ili pšenice, gde se cena ne za do same žetve.

Marko Vojnović iz ZZ Agrounion iz Bačkog Brega objašnjava da je „prednost kod proizvodnje šećerne repe, jer sve inpute sad znamo. Znamo kolika je cena semena, kolika je cena veštaka i koliko je naš glavni proizvod“.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor kažu da su poslednje padavine podigle procenat vlažnosti u sva tri sloja zemljišta i da se u setvu može ući kad počnu optimalni rokovi.

„Mi smo već uradili određeni broj uzoraka u sva tri sloja kada je u pitanju stanje azota. Tu je došlo do pomeranja u odnosu na analize iz januara. Azot se delimično spustio u treći sloj, jedan deo je u drugom i nešto malo je ostalo u prvom sloju“ – kaže Zoran Boca, agronom PSS Sombor.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*