Selaković oštro debatovao sa Vjosom Osmani: Ustanite kad pominjete šefa svoje države

(Foto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je pred Savetom bezbednosti UN oštro debatovao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani-Sadriju, koju je optužio da je izrekla „mnogo laži”.

Tokom rasprave na sednici, na kojoj je razmatran novi šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Selaković je rekao da je „zabrinut za stanje uma” Osmani-Sadriju.

Selaković je više puta kazao da je Osmani-Sadriju državljanka Srbije i da „mora da ustane” kada pominje šefa svoje države, predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Morate da ustanete kada govorite o predsedniku Vučiću, jer je on vaš predsednik”, naveo je šef srpske diplomatije, prenosi Beta.

On je kosovskoj predsednici rekao i da „mora da prestane da laže” o 20.000 žrtava seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, navodeći da je takav status, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, potvrđen za 912 osoba.

Ministar je podsetio je da je kosovski Srbin Srećko Sofronijević, koji je ranjen pre dva dana u Zvečanu, običan građanin, kao i da bivši predsednik Boris Tadić, koga je Osmani pomenula u govoru kao pokojnog, nije preminuo, već je samo bivši predsednik.

„Ovo je Srećko Sofronijević koga ste upucali u leđa. On je običan građanin. Molim vas prestanite da lažete. Tadić je bivši predsednik i živ je, nije ubijen. O čemu pričate?” rekao je Selaković, preneo je Tanjug.

On je dodao da je u poslednjih devet meseci opljačkano i napadnuto 15 pravoslavnih crkava na KIM.

Selaković je upitao i šta sa porodicom Šukalović, koju su činili otac, majka i troje dece, a čija su tela nedavno pronađena u Đakovici.

Osmani je rekla da, u svom govoru, nije mislila na Tadića već na Zorana Đinđića koji je ubijen u Beogradu.

Prema njenim rečima, Srećka Sofronijevića u Zvečanu nije ranila kosovska policija.

Ona, takođe, tvrdi da mnogi Srbi koji pomažu u traženju nestalih i otkrivanju masovnih grobnica danas „dobijaju pretnje”.

„Selaković nastavlja sa ovom propagandom… Ranjavanje Sofronijevića je deo Selakovićeve propagande”, rekla je Osmanijeva.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*